latinica  ћирилица
07/07/2022 |  12:33 ⇒ 14:17 | Autor: Agencije

Evro u posljednjih 20 godina nikad slabiji (FOTO)

Evro je potonuo na najniži nivo u posljednjih 20 godina u odnosu na američki dolar, pošto je mogućnost manje agresivnog ciklusa povećanja kamata od strane Evropske centralne banke doprinijela uvjerenju o paritetu dvije valute.
Evro (Foto: EPA/ANATOLY MALTSEV) -
Evro (Foto: EPA/ANATOLY MALTSEV)

Јedinstvena valuta je pala za čak 1,2 odsto na 1,0298 dolara, što je najslabiji nivo od decembra 2002. Evro je ove godine pao za više od devet odsto u odnosu na dolar pošto je rekordna inflacija eskalirala pritiskom na domaćinstva i firme, i zajedno sa posljedicama sukoba u Ukrajini, ometa sposobnost ECB da podigne stope brzo kao i FED.

Prema Blumbergovom modelu određivanja cijena opcija, sada postoji šansa od 60 odsto da valuta evrozone postigne paritet u odnosu na dolar do kraja godine, u odnosu na 46 odsto zabilježenih u ponedjeljak.

- Paritet je sada samo pitanje vremena - rekao je Neil DŽouns, šef prodaje valuta finansijskim institucijama u kompaniji "Mizuho".

On se "kladi" da će ECB ove godine isporučiti manje od 140 baznih poena, što je pad u odnosu na više od 190 baznih poena prije skoro tri nedjelje. Očekuje se da će kreatori politike započeti svoj prvi ciklus pooštravanja u ovoj deceniji, kasnije ovog mjeseca, sa povećanjem od 25 baznih poena.

FED je već podigao stope za 150 baznih poena.

- Teško je naći mnogo pozitivnih riječi o evru - rekao je Dominik Baning, šef evropskog FX istraživanja u HSBC-u, koji očekuje da će se zajednička valuta ove godine trgovati u paritetu sa dolarom.

Evro je pao za čak 0,9 odsto u odnosu na švajcarski franak na 0,99257, na najniži nivo od 2015.

- Devizno tržište nije u stanju da povrati punu likvidnost s obzirom na praznike u SAD - rekao je DŽouns iz Mizuha.