latinica  ћирилица
07/07/2022 |  13:35 ⇒ 14:22 | Autor: RTRS

Јoš dva dana do Pecka festivala: Јeste li rezervisali mjesto?

Ostalo je još dva dana do početka trećeg Pecka festival koji se održava 09. i 10. jula 2022. godine u selu Pecka kod Mrkonjić Grada. Ovaj festival nudi sadržajan program aktivnog odmora na otvorenom za sve uzraste uz sportsko-rekreativne, zabavno-edukativne i druge sadržaje.
Pecka festval (ustupljena fotografija) -
Pecka festval (ustupljena fotografija)

U skladu sa prirodnim okruženjem i u znaku zdravih životnih stilova, Festival učesnicima nudi različite aktivnosti: pješačenje, biciklizam, sportsko penjanje na stijenama i bolderu, sportske i edukativne aktivnosti prilagođene djeci, muzički i zabavni program, sajamski program posvećen autdor opremi, te šareni market na kojem se predstavljaju domaći proizvodi i proizvođači.

Posebno je atraktivan kanjoning rijekom Koranom kao nova festivalska aktivnost za koju su stvoreni uslovi u proteklom periodu, predanim čišćenjem i uređivanjem korita rječice Korane i staza oko nje, a koja se nalazi u blizini izvora rijeke Sane.

Direktor Festivala Boro Marić festival doživljava kao dan otvorenih vrata sela Pecka koji se nakon dvije godine pauze vraća u selo, nudeći sadržajan program aktivnog odmora na otvorenom za sve koji su aktivni ili žele to biti.

- Selo je najhumanije mjesto za život i stoga ljude želimo vratiti selu, a posebno djecu, na koju se i odnose brojne festivalske aktivnosti i prateći sadržaji, približiti selu i omogućiti im da kroz prilagođenu infrastrukturu i aktivnosti što više vremena provode u prirodi - rekao je Boro Marić.

Tokom protekle dvije godine zaokružena je infrastruktura u krugu Centra za posjetioce Pecka, prošireni smještajni kapaciteti otvaranjem Pecka Outdoor Resorta, izvori Sane infrastukturno su uređeni i proglašeni Spomenikom prirode "Vrela Sane", Pecka je ušla u Top 100 zelenih destinacija na svijetu, što je zajedno dovelo do toga da je popularnost Pecke ozbiljno porasla, kao i broj njenih posjetilaca.

U okviru muzičkog programa Festivala biće održan koncert Kralja Čačka i Hora "Јazavac", a za učesnike festivala koji dvodnevni boravak na otvorenom žele upotpuniti kampovanjem, te nastaviti druženje tokom noći uz vatru i spavati pod vedrim nebom obezbijeđen je i prostor za kamp.

Vodiči na glavnim festivalskim aktivnostima su biciklisti Tihomir Dakić i Dragan Kabić – Centar za zaštitu životne sredine Aleksandar Balaban - Planinarsko udruženje "Abonos" Banjaluka, Miroslav Trivić i Damjan Šodolović - Planinarski klub "Samit" Banjaluka, tim iz Penjačkog kluba "Extreme" Banjaluka, Biljana i Goran Topić - Ornitološko društvo "Naše ptice", SKC KIDS Banjaluka, Vuk Marić.

Edukativno-kreativne radionice za djecu vodiće doc. dr Aleksandar Pajkanović, Elektrotehnički fakultet UBL, Svjetlana Ceca Marković, Atelje FOTINI Banjaluka, Aleksandra Kuzmanović, akademska slikarka, tim Konfucijevog instituta UBL i prof. Dragica Delić sa studentima - Prirodno-matematički fakultet UBL.

Pokrovitelji i prijatelji Pecka festivala su: Atos Banka Banjaluka, MOLSON COORS Banjaluka, Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost Republike Srpske, Opština Mrkonjić Grad, Kolektor CCL Laktaši, Turistička organizacija Republike Srpske, Krajina Banjaluka, Pekara Manja, Viva kompani Banjaluka, Grad Banjaluka, Štamparija "Mako Print" Banjaluka, ALP Outdoor shop Banjaluka, Turistička agencija Cepter pasport, Kapriolo Banjaluka, Agencija za razvoj i saradnju CEREBRA Banjaluka.

Zainteresovani posjetioci mogu se o svemu više informisati i prijaviti za željene aktivnosti putem zvaničnog portala https://peckaoutdoor.com/