latinica  ћирилица
07/07/2022 |  13:36 ⇒ 19:59 | Autor: sputniknews.com

Boris DŽonson podnio ostavku (VIDEO)

Premijer Velike Britanije Boris DŽonson obratio se javnosti gdje je rekao da podnosi ostavku na mjesto lidera konzervativaca i funkciju premijera.
Boris DŽonson (Foto: EPA/TOLGA AKMEN) -
Boris DŽonson (Foto: EPA/TOLGA AKMEN)

Ostavkom britanskog premijera Borisa DŽonsona na mjesto lidera Konzervativne stranke, pokreće se procedura izbora novog vođe britanskih torijevaca.

Tokom trajanja tog procesa, DŽonson će vršiti dužnost premijera u ostavci, na kojoj bi mogao da ostane bar do kraja avgusta.

Kazao je da će vršiti dužnost premijera dok ne bude izabran njegov nasljednik, kojem će kako kaže dati punu podršku.

 

Odluka o ostavci biće i formalno potvrđena do kraja dana, a donijeta je poslije konsultacija Borisa DŽonsona sa ser Grejemom Brejdijem, šefom Komiteta 1922 – tijela Konzervativne stranke, koje nadzire rad poslanika i njihovo povjerenje u premijera i vladu.

Time se pokreće procedura izbora novog vođe britanskih torijevaca.

Uobičajeno je da izbor novog lidera traje oko mjesec i po dana, jer, poslije isticanja kandidatura i programa, broj kandidata mora biti sveden na samo dva kako bi se članstvo pismima izjašnjavalo o novom predsjedniku stranke.

Kandidaturu za lidera može da istakne svako ko uživa podršku osam poslanika.

Poslanici broj kandidata svode na dva glasanjem u dva kruga.

Podsjećanja radi, do sada je više od 50 ministara i pomoćnika podnijelo ostavke za samo 24 sata.

Lider britanskih laburista Kir Starmer rekao je da je odluka premijera Borisa DŽonsona da se povuče dobra vijest za državu.

Predsjednica Savjeta federacije Rusije Valentina Matvijenko izjavila je da je DŽonson bio glavni rusofob i jastreb. Smatra da je njegova ostavka bila neizbježna zbog velikog nepovjerenja građana.