latinica  ћирилица
07/07/2022 |  14:22 ⇒ 17:26 | Autor: RTRS

Referendum o opozivu načelnika Bratunca sredinom avgusta (VIDEO)

Građani opštine Bratunac, sredinom avgusta, na referendumu, izjasniće se da li su za opoziv ili ne aktuelnog načelnika opštine Bratunac Srđana Rankića - tako je danas odlučila skupštinska većina u ovoj lokalnoj zajednici.
Bratunac - Foto: Wikipedia
BratunacFoto: Wikipedia

Inicijativu za opoziv načelnika Rankića, koji je na tu funkciju izabran kao nezavisni kandidat, pokrenuli su odbornici SNSD-a, Ujedinjene Srpske, DNS-a, SDS-a i SDA. Za ovu odluku glasalo je 19 od ukupno 25 odbornika.

Srđan Rankić, akuelni načelnik opštine Bratunac, prekomjernim zapošljavanjem, bez konkursa i procedura doveo je u pitanje funkcionisanje opštine i opštinskih preduzeća i zbog toga ne zaslužuje da bude načelnik opštine smatraju u SNSD-u

U Ujedinjenoj Srpskoj, koja je na prošlim lokalnim izborima podržala Srđana Rankića kao nezavisnog kandidata za načelnika opštine, kažu da je izazvao političku krizu u opštini nesaradnjom sa skupštinskom većinom.

Iz DNS-a ističu da se kriza prenijela i na lokalna preduzeća gdje su u Gradskoj čistoći i preduzeću DOO "Malina" nagomilani dugovi, a situacija beznadežna. Ipak, osnovna zamjerka su nerealizovani kapitalni projekti kao što su zaobilaznica i bescarinska zona.

Načelnik Rankić odgovara da je opoziv pokrenula interesna grupa od 19 odbornika koja se, kako kaže, bavi isključivo reketiranjem i ucjenama.

- Oni imaju samo jedan cilj, a to su lični interesi. Tražili su, a ja nisam htio da ispunim zahtjeve da zaposlim njihove porodice, rodbinu - dodaje Rankić.

Šta je istina i ko je u pravu, odlučiće građani opštine Bratunac na referendumu 7. avgusta. Formirana je i Komisija za sprovođenje referenduma koji će koštati 90.000 maraka.