latinica  ћирилица
07/07/2022 |  14:32 ⇒ 17:27 | Autor: SRNA

U subotu u Nevesinju obilježavanje ustanaka u Hercegovini (VIDEO)

U Nevesinju će u subotu, 9. jula, biti obilježen istorijski događaj od republičkog značaja "Ustanci u Hercegovini - Nevesinjske puške", najavio je danas ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović.
Duško Milunović - Foto: RTRS
Duško MilunovićFoto: RTRS

Govoreći o istorijskom značaju obilježavanja ovog događaja, Milunović je rekao da prva Nevesinjska puška predstavlja ustanak srpskog naroda protiv turske vlasti.

On je naveo da su Nevesinjci pokrenuli i Uloški ustanak 1882. godine koji je bio revolt zbog vojne obaveze koju su uvele austrougarske vlasti, dok je Treći ustanak podignut 2. juna 1941. i predstavlja prvi oružani otpor protiv fašizma u Drugom svjetskom ratu.

- Nevesinjci su u Odbrambeno-otadžbinskom ratu Republike Srpske slijedili tradiciju sviojih predaka, a to najbolje pokazuju dvije herojske bitke Vojske Republike Srpske na Mitrovdan 1992. i 1994. godine - rekao je Milunović na konferenciji za novinare u Banjaluci povodom obilježavanja ovog istorijskog događaja.

On je istakao da je srpski narod kroz istoriju stalno bio prisiljen da se bori za slobodu.

- Nevesinjci su bili primjer i inspiracija slobodarskog duha srpskog naroda kroz cijelu našu istoriju svim generacijama koje su poslije njih dolazile, a koje su bile su u ropstvu ili pod tuđom čizmom - rekao je Milunović.

Prema njegovim riječima, "Nevesinjska puška" je, uz Prvi srpski ustanak i Kosovsku bitku jedan od najvećih i najsvjetlijih primjera borbe srpskog naroda za slobodu.

Pomoćnik ministra za boračko-invalidsku zaštitu Republike Srpske Radomir Graonić rekao je da program obilježavanja počinje u 11.00 časova u selu Krekovi kod Nevesinja služenjem parastosa i polaganjem vijenaca na spomen-obilježje poginulim ustanicima.

On je naveo da je za 11.15 časova planirano obraćanje zvaničnika, a potom umjetnički program.

Obilježavanje istorijskog događaja "Ustanci u Hercegovini - Nevesinjske puške" organizuju Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova i Odbor Vlade Srbije.