latinica  ћирилица
07/07/2022 |  15:06 | Autor: SRNA

Brnabić: Traže da Beograd uradi ono što ne poštuju ni članice EU

Premijerka Srbije Ana Brnabić je izjavila da joj nije jasna rezolucija o Srbiji koju je usvojio Evropski parlament i upitala kako će EU promijeniti pregovaračku poziciju kada pet država članica ne priznaje samoproglašeno Kosovo.
Ana Brnabić - Foto: TANЈUG
Ana BrnabićFoto: TANЈUG

- Kako, onda, traže od nas da uradimo nešto što ne poštuju ni same države članice EU. Molim EU da nam kažu da li se sada menjaju pravila igre ili i dalje imamo ovu pregovaračku poziciju - poručila je Brnabićeva povodom rezolucije u kojoj su kao uslovi za dalji napredak Srbije ka EU navedeni normalizacija odnosa sa samoproglašenim Kosovom i uvođenje sankcija Rusiji.

Brnabićeva je ukazala da Evropska komisija u zvaničnom dokumentu, pregovaračkoj poziciji za Poglavlje 35, koje se u slučaju Srbije tiče Kosova i Metohije i normalizacije odnosa sa Prištinom, nijednom riječju ne pominje priznanje, već sveobuhvatnu normalizaciju odnosa sa Prištinom.

- A Evropski parlament je sada izglasao nešto drugo. Sada mogu da pretpostavim samo da će Evropski parlament da naloži Evropskoj komisiji da promeni tu pregovaračku poziciju, a onda mi nije jasno kako će promeniti pregovaračku poziciju usred pregovaračkog procesa. Јer to nisu male promene u pravilima, već ogromne - izjavila je Brnabićeva i naglasila da je "lopta u dvorištu Brisela".

Kada je riječ o sankcijama Rusiji, premijer Srbije je istakla da, s obzirom na to da od Evropske komisije i država članica ne postoji usvojena početna pozicija i pregovarački okvir koji se tiče zajedničke spoljne i bezbjednosne politike EU, ne zna zašto očekuju od Srbije da se potpuno uskladi sa nečim što nije usvojeno.

- Mislim da više od sedam godina čekamo da se to usvoji od Brisela. A svojevoljno smo krenuli da se postepeno usklađujemo - rekla je Brnabićeva.

Evropski parlament usvojio je juče rezoluciju u kojoj se navodi da će napredak Srbije ka EU direktno zavisiti od jačanja vladavine prava, normalizacije odnosa sa samoproglašenim Kosovom i usklađivanja sa evropskom spoljnom i bezbjednosnom politikom, što uključuje uvođenje sankcija Rusiji.