latinica  ћирилица
07/07/2022 |  16:23 | Autor: SRNA

Zbog procedure uvoza kasni isporuka vakcina protiv bjesnila

U Institutu za javno zdravstvo Republike Srpske naveli su da vakcine protiv bjesnila još nisu isporučene i da su trenutno u toku njihove redovne provjere prije stavljanja u upotrebu.
ЈZU Institut za javno zdravstvo - Foto: ilustracija
ЈZU Institut za javno zdravstvoFoto: ilustracija

Iz Instituta su za Srnu istakli da se, prema posljednjoj informaciji od dobavljača, sa isporukom vakcina protiv bjesnila kasnilo zbog procedure uvoza.

U Institutu su naveli da je, nakon raspisanog tendera i izbora dobavljača, sa izabranim dobavljačem potpisan ugovor o isporuci potrebnih/ugovorenih količina.

Epidemiolog u Institutu Ljubica Јandrić navela je da je bjesnilo akutna zarazna bolest životinja od koje obolijevaju divlje i domaće životinje, a u određenim prilikama se može prenijeti na čovjeka.

Јandrićeva je istakla da kod bjesnila ne postoji adekvatna terapija za izlječenje, nego samo simptomatska terapija, a vakcina se koristi za prevenciju nastanka ove bolesti nakon izlaganja mogućem izvoru bolesti.

Institut, u skladu sa zakonskom regulativom i unaprijed pripremljenim planovima, vrši nabavku svih imunobioloških preparata - vakcine, imunoglobulini, serumi koji se koriste za zaštitu zdravlja stanovništva u Republici Srpskoj.