latinica  ћирилица
07/07/2022 |  16:37 ⇒ 16:47 | Autor: RTRS

Poziv privrednim subjektima za prijave za podsticaje

Ministarstvo privrede i preduzetništva Republike Srpske poziva privredne subjekte, koji su povećali plate radnicima u periodu od januara do juna ove godine, da podnesu zahtjev za dodjelu podsticaja za povećanje plate radnika za šesti obračunski period.
Vlada Republike Srpske - Foto: Twitter
Vlada Republike SrpskeFoto: Twitter

Zahtjev se podnosi putem aplikacije "e podsticaj" koja se nalazi na internet stranici Ministarstva privrede i preduzetništva, a koja će biti aktivna do 29. avgusta kada ističe rok od 60 dana za podnošenje zahtjeva, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Vlada Republike Srpske usvojila je danas Informaciju Ministarstva privrede i preduzetništva o sprovođenju postupka dodjele podsticaja za povećanje plate radnika sa efektima dodijeljenih podsticaja za obračunski period jul-decembar 2021. godine.

Sredstva podsticaja za povećanje plata radnika za peti obračunski period isplaćena su privrednim subjektima u rekordnom iznosu od 11,3 miliona KM, a koji posluju na području 36 gradova/opština u Republici Srpskoj.

Ukupan iznos podsticaja na povećanje plata koji je odobren u prvih pet obračunskih perioda iznosi oko 33,2 miliona KM i odnosi se na ukupno 89.237 radnika kojima su poslodavci povećali plate u odnosu na početni iznos plate.

Iz Ministarstva su naglasili da su rebalansom budžeta Republike Srpske za 2022. godinu, u okviru Ministarstva privrede i preduzetništva, obezbijeđena sredstva u iznosu od 26 miliona KM na poziciji Subvencija na ime povećanje plata radnika.

Najveći iznos podsticaja isplaćen je privrednim subjektima iz prerađivačke industrije u ukupnom iznosu od 4,9 miliona KM, ili 43 odsto od ukupno isplaćenog podsticaja u obračunskom periodu jul-decembar 2021. godine.

Najznačajniji efekat podsticaja u petom obračunskom periodu je povećanje plata radnika za 29,6 odsto u odnosu na period početne plate kod privrednih subjekata koji su ostvarili pravo na podsticaj ili u apsolutnom iznosu za oko 38 miliona KM.

Dodjela podsticaja za plate u periodu od jula 2019. do juna 2021. godine imala je pozitivan uticaj na cjelokupnu privredu, a između ostalog, doprinijela je rastu bruto plate radnika u decembru 2021. godini za 14,9 odsto u odnosu na period početne plate /mart 2019. godine/ i rastu broja zaposlenih za 2,45 odsto u 2021. godini u odnosu na 2019. godinu.

Podsjetimo, osnovni cilj dodjele sredstava podsticaja je poboljšanje položaja radnika, u smislu utvrđivanja viših novčanih naknada po osnovu plata i vremenski duže održavanje uvećane plate radnika, te otklanjanje sive zone u oblasti isplate plata radnika i prevođenje cjelokupnog novčanog iznosa koji radnik dobije od privrednog subjekta u legalne tokove.

Ovom mjerom nastavlja se kontinuitet u aktivnostima na suzbijanju sive ekonomije poboljšanju položaja radnika i nezaposlenih lica, kao i unapređivanju poslovnog okruženja.