latinica  ћирилица
07/07/2022 |  17:48 ⇒ 08/07/2022 | 11:00 | Autor: SRNA

Za zločine nad Srbima u Hrasnici Tužilaštvo uložilo više od 50 materijalnih dokaza

Tužilaštvo BiH danas je na suđenju za ratne zločine nad srpskim civilima u Hrasnici kod Sarajeva uložilo više od 50 materijalnih dokaza, među kojima i spisak stražara vojnog zatvora koji dokazuje da su optuženi Senad Gadžo, Zaim Laličić i Suljo Hebib, bivši pripadnici Prvog korpusa takozvane Armije BiH, bili stražari.
Sud i Tužilaštvo BiH - Foto: RTRS
Sud i Tužilaštvo BiHFoto: RTRS

Tužilac Miroslav Јanjić uložio je akt o vojnoj pripadnosti optuženih, a uloženi su i dokumenti kojima se dokazuje postojanje vojničkog pritvora, te nekoliko izvoda iz matične knjige umrlih, kojima se dokazuje smrt pomenutih lica tokom dokaznog postupka Tužilaštva.

Јanjić je uložio i akt iz 1994. godine kojim se, kako je objasnio, dokazuje da su zatvaranja bila nezakonita, te dokument u kojem je konstatovano da su lica nezakonito lišena slobode, prenosi "Birn".

Sve tri odbrane uložile su prigovor relevantnosti za ovaj dokaz, te navele da se optuženi ne terete za nezakonito zatvaranje. U pogledu uložene šeme pritvora iz Hrasnice, odbrana je uložila prigovor autentičnosti.

Uložen je i spisak pritvorenih lica u Hrasnici, koji su bili svjedoci, te akt vojničkog pritvora u kojem se navodi zahtjev za promjenu lokacije pritvora, a Јanjić je uložio i dokaze koji potkrepljuju tvrdnju da su optuženi bili angažovani kao stražari u vojničkom pritvoru.

On je uložio i akt o postojanju službene zabilješke o razgovoru iz 1994. godine sa svjedokom Obradom Milovićem, na šta su sve tri odbrane uložile prigovor zakonitosti i autentičnosti.

Među dokazima su i dokumenti koji govore o izvođenju na radove zatvorenih lica.

Senad Gadžo, Zaim Laličić i Suljo Hebib optuženi su za nezakonita zatvaranja, ubistva, mučenja, zlostavljanja i tjelesna sakaćenja srpskih civila u prostorijama zatvora u Hrasnici kod Sarajeva, Osnovnoj školi "Aleksa Šantić", kao i u garažama između nebodera u ovom naselju u periodu od 1992. do 1994. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. jul, kada je planirano čitanje iskaza preminulih svjedoka, čime će Tužilaštvo okončati svoj dokazni postupak.