latinica  ћирилица
07/07/2022 |  17:55 ⇒ 20:02 | Autor: RTRS

Diplomate iz Srpske protiv samovolje Bisere Turković (VIDEO)

Bez saglasnosti i konsultacija sa Savjetom ministara i Predsjedništvom BiH, ministarka spoljnih poslova Bisera Turković uoči obilježavanja 11. jula iz Sarajeva nastoji dirigovati ambasadorima širom svijeta.
Republika Srpska (@Vlada_Srpske) - Foto: Twitter
Republika Srpska (@Vlada_Srpske)Foto: Twitter

U diplomatsko - konzularnim predstavništvima u kojima sjede Srbi, Turkovićevoj odgovaraju - bez odluke Savjeta ministara ili Predsjedništva zastave neće biti spuštene na pola koplja, a instrukcije koje ste nam uputili neće biti primjenjene.

Pod oznakom "hitno", ministarka spoljnih poslova Bisera Turković šalje instrukcije DKP mreži.

Dok čeka odluku o proglašenju 11. jula Danom žalosti u BiH, samoinicijativno šalje dopis kojim ignoriše, ne samo Savjet ministara, već i Predsjedništvo BiH. Njime, između ostalog, zahtijeva sljedeće: Sva diplomatsko – konzularna predstavništva i misije BiH  dužna su da spuste zastavu Bosne i Hercegovine na pola koplja, da pošalju cirkularnu notu nadležnim ministarstvima spoljnih poslova u zemlji prijema i u obavezi su da na prigodan i dostojanstven način obilježe 11. juli 2022. godine.

Sudeći po odgovorima srpskih ambasadora, Turkovićeve instrukcije ostaće mrtvo slovo na papiru. Saglasni su – ministarka ponovo izlazi iz okvira svojih nadležnosti.

- Ovo uzurpiranje nadležnosti Predsjedništva o vođenju spoljne politike je postalo ustaljena i zloupotreba položaja ministarke Turković i ukoliko dobijemo dopis od Predsjedništva ili Savjeta ministara postupićemo po njihovim instrukcijama - naveo je Bojan Vujić, ambasador BiH u SAD.

- Ona predstavlja još jedan izraz samovolje Bisere Turković. U skladu sa tim Ambasada BiH u Kanadi neće postupiti po ovoj instrukciji, zanemariće je i vjerujem da će isto uraditi kolege iz Republike Srpske u drugim ambasadama i konzulatima - istakao je Marko Milisav, ambasador BiH u Kanadi.

Stava su i da mandat koristi za zastupanje interesa SDA. A svojim postupcima, kažu, narušava ugled BiH u regionu i svijetu. Pod obrazloženjem da BiH nema zakon o praznicima, ignorisali su i njene ranije naredbe povodom 25. novembra i 1. marta.

- Mi smo slali i otvorena pisma povodom određenih datuma ka ministarki, javnosti. Međutim, osim prepiske sa njom vidimo da nije bilo nikakvog efekta. Ona nastavlja svoju praksu i sve to dovodi do poremećenih odnosa i stvara se jedna loša atmosfera kako u društvu tako i u institucijama - poručila je Milica Ristović Krstić,  ambasadorka BiH u Grčkoj. 

U bh. ambasadi u Hrvatskoj pitaju – šta bi bilo da se takvim metodama službe Srbi? Da li bi međunarodni faktor imao razumijevanja ili bi zažmirio, pa čak i podržavao uzurpaciju spoljne politike?

- Sada se ćuti, sada se tome daje vjetar u leđa. Sutra da dođe ministar iz reda srpskog naroda to će se nazivati separatizmom, rušenjem države. Biće zanimljivo to posmarati, jer je Turkovićeva otvorila jedan novi način funkcionisanja spoljne politike - kategoričan je Aleksandar Vranješ, ambasador BiH u Hrvatskoj.

Srpski kadrovi koji su se ranije ignorisali ovakve Turkovićeve instrukcije bili su meta napada bošnjačke dijaspore.

Pokretana je i peticija za smjenu ambasadora Marka Milisava, a zbog prijetnji i uvreda morale su reagovati i kanadske vlasti.