latinica  ћирилица
07/07/2022 |  18:18 ⇒ 20:15 | Autor: RTRS

Višegrad: RIK poništio glasove stigle poštom na referendumu za opoziv načelnika (VIDEO)

Ne nazire se kraj političkoj trakavici u Višegradu nakon referenduma o opozivu načelnika opštine Mladena Đurevića. Republička izborna komisija na današnjem zasjedanju poništila je glasove putem pošte i naložila prvostepenoj komisiji da prilikom potvrđivanja rezultata ove glasačke listiće ne unosi u konačne rezultate. Ovakav ishod očekivao je načelnik Đurević i njegova partija SNSD koja je i uložila žalbe, ali njome sigurno neće biti zadovoljna skupštinska većina.
Višegrad - Foto: RTRS
VišegradFoto: RTRS

Povreda Izbornog zakona BiH, tačnije načela ličnog glasanja, odnosno nepotpisani glasački listići, glavni je razlog za ovakvu odluku Republičke izborne komisije koja je drugostepeno prihvatila žalbe SNSD-a, a koje je prethodno odbila opštinska komisija.

Da je glasanje putem pošte bilo nelegalno od početka, tvrdi načelnik Višegrada Mladen Đurević. Suprotnog stava su u skupštinskoj većini koja se nije žalila RIK-u, ali jeste CIK-u. I prije donošenja odluke tražili su njeno odbijanje, uključivanje Centralne izborne komisije BiH i priznavanje preliminarnih rezultata od 23. juna kao konačnih. A pomoć se tražila i na drugim sarajevskim adresama.

- Mi se nismo nikome žalili izuzev CIK-u. Јesmo pisali i OHR-u, visokom predstavniku, ja lično i skupštinska većina na čelu sa mnom kao predsjednikom Skupštine - izjavio je predsjednik opštinskog parlamenta Muamer Sofović.

Imajući u vidu sve poznate činjenice o Šmitovom boravku u BiH i odnosu Srpske prema njemu, vrlo interesantno je da ovaj potez nije zasmetao nikome od predstavnika sedam srpskih stranaka koje sa NiP-om čine skupštinsku većinu.

- Sve što je Skupština i što je predsjednik Skupštine opštine napisao, skupštinska većina stoji iza toga - istakao je Mile Lakić, odbornik Pokreta za Višegrad.

Odbornik SNSD-a Darko Andrić kaže da osuđuju takav postupak skupštinske većine koja je i pokrenula referendum.

 - Skupštinska većina drži u blokadi Višegrad već dvije godine i sad uz pomoć odbornika Naroda i pravde, koji ima 160 glasova, uspio je da nagovori sedam stranaka iz Srpske da faktički priznaju Kristijana Šmita - kaže Andrić.

U politički podijeljenom Višegradu građani su ili za jednu ili za drugu politiku, ali su jedinstveni kada je riječ o Kristijanu Šmitu.

Јedinstveni su građani i u ocjeni da u političkim prepucavanjima najviše trpe oni. U Višegradu sve je stalo - nema realizacije infrastrukturnih projekata, ne izdvajaju se sredstva za sport i ostalo. Iako je budžet usvojen, opština je u blokadi, kaže načelnik Mladen Đurević koji odluku RIK-a dočekuje u svojoj kancelariji.

- Ono što ću sugirno uraditi, jeste da ću iskoristiti svoje zakonsko pravo da poslije odluke RIK-a, gdje očekujem da će biti odluka da referendum nije uspio, zatražim od Vlade Republike Srpske raspuštanje lokalnog parlamenta jer na to imam pravo - rekao je načelnik Đurević.

Dalji koraci su jasni – nakon stava RIK-a, opštinska komisija treba da potvrdi rezultate i pripremi izvještaj za lokalnu skupštinu, a zatim se sve prosljeđuje Republičkoj izbornoj komisiji na konačnu riječ – da li je opoziv uspio ili ne. Posao bi možda mogao biti gotov za mjesec, ako neka od strana ne pokrene upravni spor, što je vrlo izvjesno.