latinica  ћирилица
07/07/2022 |  18:26 ⇒ 20:06 | Autor: RTRS

U moru poskupljenja, nešto i pojeftinilo - cijena piletine niža za 20 odsto (VIDEO)

U moru poskupljenja, stiže vijest da je nešto u BiH i pojeftinilo. Nadležni tvrde da je piletina jeftinija za dvadesetak odsto u odnosu na proljeće kada je zabilježeno rekordno poskljupljenje ovog mesa. S obzirom na to da cijene žitarica na svjetskim berzama polako padaju, u narednom periodu očekuje se, kažu, i dodatni pad cijene piletine.
Meso - Foto: RTRS
MesoFoto: RTRS

Cijena kilograma bijelog pilećeg mesa, samo nekoliko mjeseci unazad iznosila je više od 15 maraka. No, ovog ljeta bilježi se pad čak za 20 odsto. Glavnu ulogu u padu cijene piletine igralo je blago pojeftinjenje cijena žitarica na svjetskom tržištu, ali i povećan uvoz i smanjena potražnja.

- Razlozi koji su doveli do pojeftinjenja koje se kreće između 10 i 20 odsto su prije svega pad potražnje, jer svjedoci smo jako siromašnog tržišta, iscrpljenih građana, ali došlo je i do blagog smirivanja na berzama sirovina koje su dostigle u proljeću istorijski maksimum - ističe Predrag Miličić, predsjedavajući Koordinacionog tijela za živinarstvo i peradarstvo BiH.

Prodavači na banjalučkoj Tržnici kažu da je cijena pala, ali i potražnja s obzirom na posljedice ekonomske krize i smanjenu kupovnu moć.

- Nema kupaca, cijene idu dole kad se već ne može drugačije prodati - ističe prodavac Milena Arabadžić.

Iz Udruženja zaštite potrošača naglašavaju da je potrebno podržati domaće proizvođače, ali i podsjećaju da je neophodno da cijene budu u skladu sa mogućnostima i trenutnom potrošačkom korpom.

- Što se tiče piletine vidimo da se povećao uvoz i to je uticalo na smanjenje cijene. Naravno, i pad cijene žitarica na svjetskom tržištu je dobro za nas krajnje korisnike, ali moramo da se vodimo i onom parolom kupujmo domaće, jer je domaće bolje i kvalitetnije. S tim u skladu bi i domaći proizvođači trebalo da se ponašaju domaćinski - naglasio je Dršan Srdić iz Udruženje za zaštitu potrošača “Reakcija“.

Posljedice inflacije najviše su osjetili džepovi građana. Da li će napokon moći da odahnu?

Podaci o padu cijena na berzama koje su dostizale istorijski maksimum ohrabrujuće su, kažu stručnjaci. Da li će doći do stabilizacije cijena i ostalih životnih namirnica, još je neizvjesno.