latinica  ћирилица
07/07/2022 |  18:51 ⇒ 22:03 | Autor: TANЈUG

Putin: Rusija će učiniti sve da pomogne ljudima u Donbasu

Rusija i njeno rukovodstvo namjeravaju da učine sve da pomognu ljudima koji žive i rade u Donbasu, izjavio je danas predsjednik Rusije Vladimir Putin obraćajući se pobjednicima takmičenja "Lideri Rusije".

- Rusija i ruska vlada, rusko rukovodstvo učiniće sve da pomognu ljudima koji tamo žive i rade - rekao je on, prenio je TASS.

On je pohvalio namjeru jednog od pobjednika takmičenja da preuzme funkciju zamjenika ministra prosvjete i nauke samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR).

- Činjenica da ste donijeli ovu odluku dokazuje da nemate za cilj neku jeftinu karijeru, već da služite otadžbini, posebno narodu. To je za svaku pohvalu - istakao je Putin.

Ruski predsjednik je naglasio da je Ukrajina sprovodila izolaciju i vršila genocid nad stanovnicima Donbasa, izjavio je predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku sa pobednicima takmičenja „Lideri Rusije“.
 
- To i jesu izolacija i genocid, ako se ima u vidu vojni pritisak koji je vršen tokom osam godina - rekao je ruski lider.
 
On je skrenuo pažnju na nekoliko glavnih sfera u kojima je vršen pritisak na stanovništvo Donbasa.
 
- Ljudi su tamo dugo vremena – osam godina – bili, što se kaže, ni na nebu ni na zemlji. Shvatate li u čemu je problem? Nisu imali nikakve pasoše – ni ukrajinske ni ruske. Čak nisu mogli da kupe avionsku kartu kako bi putovali po Rusiji. Nisu mogli da pošalju svoju decu na školovanje. Čak ni na ruske univerzitete! Postoji kvota! Znači, veze sa Ukrajinom su prekinute, a sa Rusijom nisu uspostavljene. Da ne govorim o granatiranju i ostalom - kazao je Putin.

On je naglasio da Zapad pokušava da prebaci krivicu za aktuelnu krizu oko hrane na Rusiju, ali su problemi počeli znatno ranije zbog poteza koje je vukao Zapad.

- Na Zapadu danas govore mnogo o tome šta se dešava i prebacuju krivicu na Rusiju za aktuelnu krizu oko hrane - rekao je Putin i dodao da su eksperti "svakako svjesni da je kriza počela da se manifestuje u vrijeme borbe protiv pandemije korone".

- Kriza je nastala kada su razvijene privrede počele da zloupotrebljavaju svoj monopolski položaj u monetarnoj sferi i kada su se upustili u štampanje novca - naveo je Putin.