latinica  ћирилица
07/07/2022 |  21:54 ⇒ 08/07/2022 | 07:27 | Autor: TANЈUG

Ko će naslijediti Borisa DŽonsona?

Nakon današnje ostavke britanskog premijera Borisa DŽonsona na mjesto lidera Konzervativne stranke, ostaje otvoreno pitanje ko će biti njegov nasljednik, a novinska agencija Rojters je objavila pregled mogućih kandidata.
Boris DŽonson (Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN) -
Boris DŽonson (Foto: EPA-EFE/TOLGA AKMEN)

Listu mogućih kandidata Rojters započinje ministarkom spoljnih poslova Britanije Liz Tras, miljenicom vladajuće Konzervativne partije, koja je prve dvije godine DŽonsonovog premijerskog mandata provela kao ministarka trgovine, a prošle godine je imenovana za glavnog britanskog pregovarača s Evropskom unijom.

Tras je sada zadužena da se bavi trgovinskim problemima u vezi sa Sjevernom Irskom koji su nastali nakon Brexita, a zbog njenog tvrdog stava po tom i drugim pitanjima britanska javnost je često povezuje s Margaret Tačer, navodi Rojters.

Rojters potom ističe bivšeg britanskog ministra spoljnih poslova DŽeremija Hanta, koji je zauzeo drugo mjesto prilikom izbora novog lidera u okviru Konzervativne stranke 2019. godine kada je pobijedio DŽonson, a ranije ove godine je izjavio da njegova ambicija da postane premijer "nije potpuno nestala".

Sljedeći kandidat je ministar odbrane Ben Volas, koji je posljednjih mjeseci prestigao Liz Tras i postao najpopularniji član vlade među članovima Konzervativne partije, zahvaljujući njegovom odnosu prema ukrajinskoj krizi.

Bio je ministar bezbjednosti od 2016. godine do preuzimanja sadašnje uloge, a pobrao je simpatije kada je njegovo odjeljenje prošle godine evakuisalo britanske državljane i saveznike iz Avganistana, kao i zbog slanja oružja u Kijev.

Rojters kao mogućeg kandidata pominje i Rišija Sunaka, koji je u utorak podnio ministra finansija, rekavši da britanska javnost ostavku na mjesto "s pravom očekuje da vlada mora biti kompetentna i ozbiljna", a do prošle godine je bio favorit za nasljednika DŽonsona.

Porasla mu je popularnost zbog njegovog ekonomskog paketa za ublažavanje posljedica epidemije kovida-19, koji je uključivao program zadržavanja radnih mjesta kojim je spriječena masovna nezaposlenost, ali je kasnije kritikovan, jer britanskim domaćinstvima nije davao dovoljnu podršku u vezi s povišenim troškovima života i što je zajedno sa DŽonsonom prekršio protivepidemijske mjere.

Za njima slijede Sahid DŽavid, prvi ministar koji je podnio ostavku u znak protesta kada je DŽonson optužen da je krio saznanja da je jedan konzervativni poslanik počinio seksualno uznemiravanje.

Tu je i Nadim Zahavi, novoimenovani ministar finansija, koji je ostavio utisak na britansku javnost kao "ministar za vakcine" u vrijeme kada je Britanija brzo razvila vakcinu protiv kovida-19.

Slijedi Peni Mordaunt, bivša sekretarka odbrane, koju je DŽonson otpustio kada je postao premijer nakon što je podržala njegovog rivala na izboru lidera u okviru Konzervativne stranke, kao i Tom Tagenhat, predsjednik parlamentarnog odbora za spoljne poslove i bivši vojnik koji se borio u Iraku i Avganistanu i Suela Brejverman, glavni tužilac i pristalica Brexita, koju su advokati žestoko kritikovali tokom njenog mandata, ocjenjujući da je britanska vlada prekršila međunarodno pravo u vezi s trgovinom sa Sjevernom Irskom, navodi britanska agencija.