latinica  ћирилица
09/07/2022 |  12:34 | Autor: SRNA

"Potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC znači pomirenje u Crnoj Gori"

Socijalistička narodna partija spremna je i za izbore i za nastavak zajedničkog rada u Vladi Crne Gore, saopšteno je iz te članice vladajuće koalicije nakon što je Vlada usvojila Temeljni ugovor države i Srpske pravoslavne crkve .
Crkva-Podgorica - Foto: RTRS
Crkva-PodgoricaFoto: RTRS

Iz SNP je saopšteno da svi građani treba da znaju da potpisivanje Temeljnog ugovora sa SPC znači pomirenje u Crnoj Gori.

Ovom odlukom mi izlazimo iz rovova iz kojih su samo zbog političkih razloga braća, kumovi, komšije i prijatelji jedni na druge u dugom periodu gledali skoro pa preko nišana", navodi se u saopštenju i dodaje da se tom odlukom Vlade Crne Gore kreće u premošćavanje dubinskih podjela crnogorskog društva.

Iz SNP-a su istakli da će usvajanje Temeljnog ugovora pomoći da se Crna Gora brže kreće na evropskom putu i da to ovih dana potvrđuju svi relevantni međunarodni partneri države.

U saopštenju se navodi da SPC ima i istorijski veoma važnu ulogu za Crnu Goru da je po broju vjernika najveća vjerska zajednica u Crnoj Gori.

- Zato je bilo prirodno da upravo sa SPC Vlada Crne Gore prvo potpiše ugovor kojim se uređuju odnosi između države i vjerskih zajednica - dodaje se u saopštenju.

Vlada Crne Gore usvojila je juče prijedlog Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom.