latinica  ћирилица
09/07/2022 |  15:13 ⇒ 10/07/2022 | 07:37 | Autor: RTRS

Uz regionalni put Bratunac - Potočari postavljene fotografije ubijenih srpskih civila i vojnika (FOTO/VIDEO)

Uz magistralni put Bratunac-Potočari - Srebrenica danas su postavljene fotografije 3.267 srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja ubijenih i poginulih u proteklom ratu. Da se nikad ne zaborave - uz regionalni put Bratunac - Potočari postavljene fotografije 3.267 ubijenih srpskih civila i vojnika iz srednjeg Podrinja
Fotografije ubijenih Srba - Foto: RTRS
Fotografije ubijenih SrbaFoto: RTRS

Fotografije su postavili potomci nastradalih i predstavnici Udruženja porodica poginulih. Kažu - ovo je način da neko iz međunarodne zajednice koji bude prolazio ovim putem vidi i čuje njegov vapaj.

Na fotografijama se nalaze majka, otac i brat Brane Vučetića, koje su zvjerski u Bjelovcu u decembru 1992. godine ubili pripadnici 28. divizije tzv. Armije BiH iz Srebrenice.

- Oni su dali živote za Republiku Srpsku, a ako nema njih nema Republike Srpske - rekao je Vučetić.

Potomci žrtava i građani Bratunca imaju jasnu poruku.

Foto: Facebook/Despotovina

- Neka vide ambasadori kad budu prolazili, da smo i mi ubijani - naveo je Đorđe Petrović.

Načelnik opštine Srđan Rankić kaže da su fotografije postavili članovi porodica poginulih uz njegovu saglasnost i s ciljem da se ukaže da su na ovom području stradali i Srbi i da su nad njima počinjeni mnogi zločini za koje niko nije odgovarao.

Foto: RTRS

- Prošlo je 30 godina a niko nije odgovarao za 3.267 ubijenih Srba od kojih je skoro polovina bilo civila koji su ubijeni u svojim kućama i dvorištima. Na ovaj način želimo da ukažemo da za ubijene Srbe nema zemaljske pravde - kaže Rankić.

Podršku je dala je i Boračka organizacija opštine Bratunac. Kažu da je ovo jedini način da otvore oči onima koji su decenijama ignorisali srpsko stradanje na ovom području.

Foto: RTRS

Fotografije su prvobitno bile postavljene uz ulicu na putu Bratunac-Potočari. Međutim zbog opšte bezbjednosti postignut je dogovor da se slike sa postoljima pomjere na ograde pored puta privatnih posjeda.

POVEZANE VIЈESTI:

Dodik: Fotografije ubijenih Srba ne bi trebalo da vrijeđaju nikoga

Grujičić: Zašto smeta istina o srpskim žrtvama?

Kojić: Stranci moraju da vide i srpske žrtve