latinica  ћирилица
09/07/2022 |  18:15 ⇒ 10/07/2022 | 08:47 | Autor: RTRS

Brojna reagovanja iz Srpske na to što je novinar BHRT-a u programu ćirilično pismo nazvao hijeroglifima (VIDEO)

Novinar i urednik Elvir Bucalo u programu BHRT-a ćirilicu je nazvao hijeroglifima.
BHRT - Foto: RTRS
BHRTFoto: RTRS

Kaže da nije mislio ništa loše, dok iz BHRT-a navode da je to Bucalov stil. Iz Republike Srpske oštra osuda ismijavanja pisma, koje čini dio identiteta srpskog naroda.

Voditelj BHRT-a, Elvir Bucalo, gledaocima preveo ćiriličke potpise na ekranu. Rijetka upotreba ćirilice na javnom servisu, iako je zvanično pismo koliko i latinica, s podsmijehom je objašnjena kao nešto zastarjelo i nerazgovjetno.

- Za one koji nisu mogli da pročitaju ove hijeroglife kojima je napisan naziv naše emisije ja ću vam prevesti - BHT1 uživo ćirilicom - rekao je Bucalo u programu.

Elvir Bucalo o svemu se naknadno oglasio: "Taj komentar je bio sarkastično podsjećanje da živimo u društvu u kojem dva pisma nisu jednaka. Dimenzija koju je to dobilo, je potpuno drugačija. Јa sam više nego neprijatno iznenađen uopšte ovim reakcijama"

Saopštenjem se oglasio BHRT u kojem kažu da Bucalo ni na koji način, pa ni BHRT, ne omalovažavaju nijedno zvanično pismo u BiH. Za njih je nazivanje ćirilice hijeroglifima Bucalovov novinarski stil.

Iz Udruženja BH novinari razumiju, kako kažu, Bucalovu metaforu, ali im nije jasno burno reagovanje koje je uslijedilo iz Republike Srpske.

- Taj dio najave kolege Bucala doima se malo nezgrapnim, kao neka vrsta ne baš uspjele metafore. Međutim, mene u svemu tome najviše zabrinjava činjenica da taj njegov nazovimo ga gaf, ili kako god hoćete, kao da je jedva dočekan i odmah je osuta paljba - istakao je Marko Divković, predsjednik Udruženja BH novinari.

Udruženje novinara Republike Srpske osuđuje komentar Elvira Bucala. Na BHRT-u, osim u informativnom programu, ćirilice nema odavno, a srbofobna politika nije prvi put izašla na vidjelo, kaže predsjednik Udruženja, Danijel Simić. Ni u kom slučaju se, tvrdi Simić, ne može govoriti o slučajnom gafu, dok nevješto objašnjenje na kraju emsije smatra rezultatom poziva nekoga sa više instace i zahtjevom da se ogradi od izrečenog.

- Da je gospodin Bucalo želio da se našali na račun srbofoba, odnosno aktuelizuje tu temu kulturnog genocida nad srpskim narodom unutar BiH, onda bi nakon takve najave išao prilog o tome, odnosno vrlo brzo bi nam poslije toga objasnio zašto je tako nastupio, a ne sat vremena kasnije ili koliko je već trajala emisija - dodaje Simić.

Ovo što smo vidjeli na BHRT-u je realnost, kaže sociolog Sanja Vlaisavljević i dodaje da je dobro da smo to vidjeli, da bismo postali svjesni gdje živimo. Šta će ovaj ispad, ali i nereagovanje nadležnih, značiti za Srbe u BHRT-u sasvim je, kaže, jasno.

- Onima koji su asimilirani će i dalje biti dobro, oni ovaj incident neće ni primijetiti, a oni koji nisu asimilirani će završiti kao Pejka Medić, Tvrtko Milović itd. Dakle, ne možemo ovdje staviti neki prigovor, ovo je posljedica suživota na daljinu kojeg nema - naglasila je Vlaisavljevićeva.

Uređivački principi BHRT-u nalažu da nije dopušteno iznositi komentare ili lično mišljenje u programu i da nije dopušteno zbijati šale na račun rase, religije, dobi, invalidnosti ili seksualne orijentacije.

Ako se jezik i pismo smatraju, a u pravilu je tako, dijelom identiteta nekog naroda, onda je jasno da je posprdni komentar upućen ne samo na račun pisma i jezika, već i srpskog naroda.

- Ovo je krajnje ponižavajuće, nedopustivo i nema opravdanja, kada je u pitanju ni novinar, ni urednik, ni kompletno rukovodstvo. Iz tog razloga ćemo mi kao članovi Komisije za saobraćaj i komuniciranje, gospodin Nešić i ja, pokrenuti niz procedura, sve ono što nam poslovnik omogućava. Nekako ćemo tražiti saslušanje i članova UO i kompletnog rukovodstva - kaže Sanja Vulić, poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Vulićeva najviše zamjera predsjedavajućem UO BHRT-a, Rajku Radovanoviću, što se nije oglasio nakon incidenta na BHRT-u. Bucalov ispad Radovanović nije želio da komentariše.

Gledaocima je poručeno da je ono što je napisano ćirilicom nepoželjno na zajedničkom javnom servisu, rekla je Milanka Babić, profesor na Katedri za srbistiku Filozofskog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Ovo je jedna negativna poruka, poruka onima koji se sa ćirilicom identifikuju, kao svojim nacionalnim pismom.

Rukovodstvo BHRT-a moralo bi da reaguje, poručuje Babićeva.

- Moje mišljenje je da bi uprava BHRT-a, s obzirom na to koliko se podiglo polemika i upućeno kritika na račun promovisanja ćirilice u Republici Srpskoj, morala da reaguje na one koji se javno igraju i iživljavju na gledaocima u BiH, a posebno na onima koji su se našli uvrijeđeni, među kojima sam i ja - zaključila je Babićeva.

A Bucalovo "metaforično" sprdanje sa ćirilicom komentarisali su i političari na tviteru.

Milorad Dodik kaže da je Bucalo demonstrirao kako izgleda "suživot" u BiH. Da je kojim slučajem novinar Srbin, a predmet ismijavanja latinica, vjerujem da bi već bio suspendovan, naveo je Dodik.

Branislav Borenović očekuje da na ovaj sraman Bucalov istup na adekvatan način odgovori rukovodstvo BHRT-a.