latinica  ћирилица
10/07/2022 |  12:16 ⇒ 19:47 | Autor: RTRS

Bošnjaci opet bojkotovali komemorativnu sjednicu SO Srebrenica (VIDEO)

Odbornici srpske nacionalnosti minutom ćutanja su odali počast svim nevino stradalim stanovnicima Srebrenice u proteklom ratu, dok su bošnjački odbornici bojkotovali komemorativnu sjednicu Skupštine ove opštine.
Komemorativna sjednica SO Srebrenica - Foto: SRNA
Komemorativna sjednica SO SrebrenicaFoto: SRNA

Sjednici nisu prisustvovali odbornici SDA i njihovi koalicioni partneri uz obrazloženje da je poziv za održavanje ove sjednice potpisao potpredsjednik lokalnog parlamenta, Miloš Milovanović, umjesto predsjednika Salka Tursunovića.

Srpski odbornici pozvali su organizatore i učesnike obilježavanja stradanja naroda Srebrenice da 11. i 12. jul proteknu u miru, dostojanstvu, međusobnoj toleranciji.

Bojkot sjednice na kojoj se odaje počast svim nevino nastradalim bez obzira koje nacionalnosti je sraman čin koji pokazuje da ljudima poput Ćamila Durakovića nije stalo do suživota pomirenja već do sukoba -kaže načelnik Srebrenice Mladen Grujičić.

- Žao mi je što neki iz nerazumljivih razloga bojkotuju ovakav skup nepoštujući ni svoje ni tuđe žrtve. Ako poštujemo tuđe žrtve možemo očekivati da i drugi poštuju naše - poručio je Grujičić.

Miloš Milovanović potpredsjednik SO Srebrenice kaže da je prekinuta jedna pozitivna praksa nastala još prije 16 godina od kada svi odbornici zajednički odaju počast nastradalim.

Ova garnitura bošnjačkih odbornika ima za cilj da raspiruje međunacionalnu netrpeljivost ,kaže Milovanović.

- Mi smo pokazali da je srpski narod spreman na suživot - dodao je on.

Nedolazak bošnjačkih odbornika, Branimir Kojić, iz organizacije porodica poginulih vidi kao težnju da se održi mit o Srebrenici da su na ovim prostorima stradali samo Bošnjaci.

Kojić dodaje da slična situacija preovladava i u pojedinim federalnim medijima koji su postavljanje fotografija ubijenih Srba na magistralnom putu Bratunac- Potočari zlonamjerno prenijeli uz konstataciju da je riječ o nepoznatim licima na slikama.