latinica  ћирилица
10/07/2022 |  15:13 | Autor: SRNA

Mitropolit Јoanikije: Država dužna da obezbijedi pravo na vjersku nastavu

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Јoanikije poručio je danas da je država Crna Gora dužna da obezbijedi pravo na vjersku nastavu i da to nije omogućeno Temeljnim ugovorom sa Srpskom pravoslavnom crkvom koji je usvojila Vlada.
Mitropolit Јoanikije - Foto: SRNA
Mitropolit ЈoanikijeFoto: SRNA

Mitropolit Јoanikije je ukazao da slobodu za vjersku nastavu u osnovnim i srednjim školama moraju da obezbijede zakoni.

Komentarišući izjave da je vjeronauka "nešto zaostalo i prevaziđeno" i da "ugrožava evropski put Crne Gore", mitropolit Јoanikije je istakao da se u većini evropskih država vjeronauka izučava u osnovnim i srednjim školama.

Mitropolit Јoanikije je istakao da roditelji koji žele da njihova djeca uče vjeronauku imaju na to pravo.

- To je pravo i roditelja i djece koje niko ne može da ospori. Upravo oni koji to pričaju, oni su najviše antievropski i najviše ugrožavaju sekularni karakter države, jer sekularnost podrazumijeva da svi imaju ista prava - rekao je vladika Јoanikije u besjedi nakon Svete liturgije u Cetinjskom manastiru.

Mitropolit je ukazao da je većina naroda u Crnoj Gori vjerujuća, bez obzira da li pripada pravoslavnoj, islamskoj ili katoličkoj vjeri.

- Crkva je imala dosta prepreka u ovome svijetu, dosta nerazumijevanja. Dakle, kada vas ne razumiju i kada vas klevetaju, a to čine svakodnevno, budite sigurni da je to znak da ste na pravome istinskom putu Božjem - naveo je mitropolit Јoanikije.

On je poručio da treba odbaciti mržnju, osvetu, pakost i svako zlopamćenje.

- Hrišćani treba da se mole i za sebe i za svoje bližnje, i za prijatelje i za neprijatelje, i za cio svijet, a posebno sveštenici - rekao je vladika Јoanikije.