latinica  ћирилица
11/07/2022 |  22:30 ⇒ 22:37 | Autor: SRNA

Linta: Osnovati institut sa zadatkom da pokaže da u Srebrenici nije bio genocid

Predsjednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta predložio je da Srbija osnuje institut za istraživanje rata i ratnih zločina čiji bi jedan od zadataka bio da argumentovano pokaže da se u Srebrenici 1995. godine nije desio genocid nad Bošnjacima, te naveo da je očigledno da je Haški tribunal donio niz presuda protiv članova vojnog i političkog rukovodstva Republike Srpske, a da nije imao nijednu utvrđenu važnu činjenicu.
Miodrag Linta - Foto: RTRS
Miodrag LintaFoto: RTRS

Linta je naveo da je Međunarodni sud pravde u Hagu 2007. godine donio odluku da je u Srebrenici počinjen navodni genocid, prije svega, na osnovu cijelog niza političkih presuda koje je donio Haški tribunal protiv Srba, a koje nisu zasnovane na dokazima i činjenicama, već na pretpostavkama i lažnim iskazima svjedoka.

- Haški tribunal u svojim presudama aposlutno nije dokazao da je političko i vojno rukovodstvo Republike Srpske imalo namjeru da uništi muslimane iz Srebrenice - naglasio je Linta.

On je podsjetio da, prema Konvenciji UN, genocid čini svako ko ima namjeru da u cijelosti ili djelimično fizički uništi neku nacionalnu, rasnu, etničku ili vjersku grupu, a ako se ne utvrdi genocidna namjera, sva navedena djela su kažnjiva, ali ne kao genocid, već kao drugo krivično djelo /zločin protiv čovječnosti, ratni zločin i drugo/.

Linta navodi da bi Srbi, da su zaista htjeli da izvrše genocid, likvidirali 25.000 do 30.000 muslimanskih civila koji su bili u njihovim rukama u Potočarima, a umjesto toga, srpske snage su organizovale prevoz muslimanskih žena, djece i staraca i prevezli ih na teritoriju pod kontrolom muslimana, saopšteno je iz Informativne službe Saveza Srba iz regiona.

- Јasno je da izmeštanje muslimanskih civila iz ratnog područja Srebrenice nije i ne može biti nikakav dokaz genocidne namjere - naglašava Linta.

Osim toga, naveo je Linta, Haški tribunal nije dokazao da su pogubljenja muslimanskih ratnih zarobljenika bila genocid, odnosno da su zločini u Srebrenici izvršeni sa genocidnim namjerama.

- Radi se o ratnom zločinu koji je počinjen iz osvete zbog masovnog stradanja srpskih civila i boraca na području Srebrenice i šire. Zarobljeni muslimanski borci nisu streljani zbog nacionalne, etničke, rasne ili vjerske pripadnosti, već zato što su tretirani kao neprijatelji koji su počinili zločine nad Srbima - rekao je Linta.

Linta je ocijenio da Haški tribunal nije bio zainteresovan da potpuno i tačno utvrdi činjenično stanje, te naveo da se, između ostalog, još ne zna koliko je muslimana bilo u Srebrenici, koliko ih je bilo u koloni koja se probijala prema Tuzli, koliko ih je stradalo u borbi sa jedinicama Vojske Republike Srpske, ko je izdao naređenja za pogubljena zarobljenika i koliko ih je pobijeno.