latinica  ћирилица
12/07/2022 |  14:23 ⇒ 17:38 | Autor: RTRS

Konferencija dekana Medicinskih fakulteta: Budućnost i dalji napredak u saradnji (VIDEO)

Budućnost i napredak Medicinskih fakulteta moguća je samo saradnjom i zajedničkim djelovanjem u izradi naučno istraživačkih radova. To je i način da se lakše aplicira prema fondovima Evropske unije. Sve su ovo zaključci konferencije dekana Medicinskih fakuleta u BiH, čije je domaćin bila Banjaluka.
Konferencije dekana Medicinskih fakulteta u BiH - Foto: RTRS
Konferencije dekana Medicinskih fakulteta u BiHFoto: RTRS

U medicini ništa nije bitnije od naučno potkrijepljene studije i bez toga ova grana ne može da postoji. Medicinski fakultet Banjaluka ima šta da ponudi kada je u pitanju naučno-istraživački rad. Sve to olakšano je otvaranjem Centra za biomedicinska istraživanja pohvalio se dekanima medicinskih fakulteta Ranko Škrbić.

- Gdje smo mi na jednom mjestu kompletirali i koncentrisali svu opremu koja je ranije bila razjedinjena po različitim katedrama tj. organizacionim jedinicama - rekao je Škrbić.

Neophodno je dodatno usaglašavanje nastavnih planova i programa, međunarodnih akreditacija, harmonizacija doktorskih studija kao i veća mobilnost nastavnika, saradnika i studenata medicine.

- O zajedničkom katalogu znanja i vještina, što svakako treba da nam bude cilj tako da imamo jedan harmonizovan katalog u BiH - smatra Amina Valjevac dekan Medicinskog fakulteta u Sarajevu.

Ilija Čalija dekan Medicinskog fakulteta u Mostaru, kaže da je potrebno svako malo te programe unapređivati i kao i saradnju koju je Škrbić spomenuo kako bi svi napredovali dalje.

Medicinski fakultet Banjaluka i ove godine iskoračio je sa nastavom na engleskom jeziku, pa je velika zainteresovanost studenata iz Turske, Indije i Pakistana.