latinica  ћирилица
13/07/2022 |  15:51 | Autor: SRNA

Lazić: Sumnja u porijeklo i validnost posmrtnih ostataka Bošnjaka

Porodice poginulih i nestalih iz Republike Srpske zbog potpunog zastoja u ekshumacijama i identifikacijama srpskih žrtava u proteklom ratu u BiH sa pravom sumnjaju u porijeklo i validnost posmrtnih ostataka Bošnjaka koje svake godine sahranjuju u Potočarima kod Srebrenice, izjavio je predsjednik Republičke organizacije ovih porodica Veljko Lazić.
Veljko Lazić - Foto: RTRS
Veljko LazićFoto: RTRS

- Sa pravom postavljamo pitanje čije posmrtne ostatke svake godine sahranjuju u Potočarima kod Srebrenice predstavljajući ih kao bošnjačke i odakle ih dovoze - istakao je Lazić za Srnu.

Lazić napominje da je 30 godina nakon završetka rata za porodice poginulih iz Republike Srpske krajnje neprihvatljiv nesrazmjerno veliki broj identifikovanih i sahranjenih Bošnjaka u Srebrenici u odnosu na sve srpske žrtve u proteklom ratu u BiH.

On je naveo da je u prošloj godini u BiH ekshumirano svega jedno tijelo srpske nacionalnosti, dok je samo ove godine u Potočarima sahranjeno 50 identifikovanih Bošnjaka.

Lazić kaže da Republička organizacija nema nikakvu saradnju sa Institutom za nestala lica BiH, koji bi po pravilu trebao da ih obavještava o tome čija su tijela ekshumirana, koga su pronašli i identifikovali.

On je podsjetio da Upravni odbor Instituta za nestala lica BiH radi nelegalno već drugi mandat, jer njegovi članovi nisu izabrani konkursom u redovnoj proceduri.

Lazić zaključuje da je u BiH potrebno izvršiti potpunu reformu Instituta za nestala lica BiH ili u suprotnom tu instituciju ukinuti, a proces traženja nestalih Srba vratiti u nadležnost Republike Srpske.