latinica  ћирилица
17/07/2022 |  10:53 ⇒ 16:03 | Autor: RTRS

Odgovor Srbije na zabranu Vučiću da posjeti Јasenovac (VIDEO)

Zvaničnici Srbije danas su osudili odluku Hrvatske da predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabrane posjetu Јasenovcu i Pakracu. Vučić je trebalo da položi cvijeće u Јasenovcu. Odluka hrvatskih vlasti je najveći skandal u mordernoj istoriji odnosa Srbije i Hrvatske, samo su neka od reagovanja na današnju notu Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske.
Zastava Srbije (foto:zuov.gov.rs) -
Zastava Srbije (foto:zuov.gov.rs)

Ono što stoji u noti Ministarstva spoljnih poslova Hrvatske, kojom se zabranjuje privatna posjeta Јasenovcu predsjedniku Srbije Aleksandra Vučića, je ne samo skandalozno, već i zastrašujuće, nečuveno i nevjerovatno da se dešava nakon Drugog svjetskog rata, istakao je danas šef srpske diplomatije Nikola Selaković.

On je naveo da je Srbija uputila notu Amasadi Hrvatske u Srbiji, koju je otpravnica poslova danas odbila da primi.

Najavio je i da će Vlada Srbije odlučiti i odgovarajućim protivmjerama.

- Vlada Srbije donijeće odluku o protivmjerama koje će biti uvedene, a koje će se zasnivati na opšte prihvaćenim pravilima međunarodnog prava - naglasio je Selaković na pres konferenciji.

Potpredsjednik Vlade Srbije i ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da je odluka vlade u Zagrebu da predsjedniku Srbije zabrani da se pokloni žrtvama genocida u Јasenovcu najveća sramota u Evropi poslije Drugog svjetskog rata.

Stafanović je istakao da je to najbrutalnija posleratna rehabilitacija nacističkih ideja na koje Evropa ne sme da ćuti i ukazao da na put predsjedniku Srbije da položi cvijeće u Јasenovcu nije stala neka ekstremistička falanga, nego vlada jedne države i to članice EU, saopštilo je Ministarstvo odbrane Srbije.

- Za ovu hrvatsku vladu Aleksandar Vučić nije smio da prođe do Јasenovca. I neka se ne pravdaju nekim protokolarnim razlozima, jer se tako još grublje rugaju jasenovačkim žrtvama. Predsjednik Vučić nije smio da prođe da ne bi srušio 80 godina staru sramotu da nijedan lider Srbije ne posjeti Јasenovac i upali svijeću žrtvama ustaške NDH - ukazao je Stefanović.

Premijer Srbije Ana Brnabić izjavila je da je zabrana predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da položi cvijeće u Јasenovcu antievropska i anticivilizcijska odluka Zagreba i najveći skandal u mordernoj istoriji odnosa Srbije i Hrvatske.

Brnabićeva je navela da je zabrana privatne posjete mjestu na kojem je ustaški režim ubio na stotine hiljada Srba i gdje je bio logor za djecu, i više od prvorazrednog skandala.

- To je kao da predsjedniku Izraela zabranite da posjeti Aušvic - rekla je Brnabićeva i ukazala da je decenijama u Hrvatskoj na sceni relativizacija strašnog zločina koji se desio u Јasenovcu.

Brnabićeva je rekla da je Vučić i ranije želio da posjeti Јasenovac, ali da je bio zamoljen da zarad dobrih odnosa tu posjetu odloži, što je i učinio.

Ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin najavio je da će od danas svi funkcioneri Hrvatske biti stavljeni na poseban režim kontrole, a nosioci službenih ili diplomatskih pasoša moraće posebno da najave i obrazlože svoju posjetu ili prolazak kroz Srbiju.

Vulin je, komentarišući odluku hrvatske Vlade da zabrani predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću da posjeti Јasenovac, rekao da će ovo važiti dok je on ministar policije Srbije ili dok Hrvatska ne počne da se ponaša kao da nije NDH, saopšteno je iz MUP Srbije.