latinica  ћирилица
17/07/2022 |  13:08 ⇒ 13:29 | Autor: SRNA

Zagreb: Nemamo namjeru da zaoštravamo odnose sa Srbijom

Hrvatska Vlada saopštila je da joj nije u interesu i da nema namjeru da zaoštrava tenzije sa Srbijom i da je odluka da predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću bude zabranjeno da privatno posjeti Јasenovac i Pakrac donesena principijelno.
Grad Zagreb - Foto: RTRS
Grad ZagrebFoto: RTRS

- Postignuti su pomaci u odnosu sa Srbima, što je vidljivo je i iz političkog života, učešća predstavnika srpske manjine u Vladi, te potezima koji jačaju povjerenje i suživot - saopšteno je iz Vlade Hrvatske.

Iz hrvatske Vlade ističu da je odluka o zabrani predsjedniku Srbije da privatno posjeti Hrvatsku donesena iz dva razloga.

- Prvi je taj što su hrvatske vlasti iz nezvaničnih izvora dobile informaciju o namjeri dolaska Vučića, odnosno hrvatska strana nije zvaničnim putem informisana o namjeri moguće posjete - dodaje se u saopštenju.

U Vladi Hrvatske smatraju da je to "neprihvatljivo i u suprotnosti sa diplomatskom praksom", prenio je "Večernji list".

Zvaničnici Srbije oštro su reagovali da ovu odluku hrvatskih vlasti, a premijer Ana Brnabić je istakla da je riječ o najvećem skandalu u modernoj istoriji odnosa Srbije i Hrvatske.

Iz MUP-a Srbije je saopšteno da će od danas svi funkcioneri hrvatske države, svi nosioci službenih ili diplomatskih pasoša morati posebno da najave i obrazlože svoju posjetu ili prolazak kroz Srbiju i biće stavljeni na poseban režim kontrole.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je danas privatno da posjeti Јasenovac i Pakrac, ali mu hrvatske vlasti nisu dozvolile ulazak u tu zemlju.