latinica  ћирилица
17/07/2022 |  14:40 ⇒ 15:14 | Autor: SRNA

Đokić: Hrvatska najgrublje krši vrijednosti EU

Predsjednik SP-a Petar Đokić smatra da je odluka hrvatskih vlasti da predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću zabrani privatnu posjetu Јasenovcu kontraproduktivna te da ne doprinosi miru, saradnji i suživotu.
Petar Đokić - Foto: RTRS
Petar ĐokićFoto: RTRS

Đokić je rekao da je šokiran postupanjem i djelovanjem hrvatskih vlasti koje su danas zabranile Vučiću ulazak u tu zemlju i polaganje cvijeća na spomenik žrtvama Јasenovca, saopšteno je iz SP-a.

- Najoštrije osuđujem neracionalnu i nepromišljenu odluku predstavnika hrvatske vlasti o zabrani ulaska predsjedniku suverene evropske države i to radi polaganja cvijeća na spomenik žrtvama terora i genocida u NDH. Razočaran sam nedostatkom želje hrvatskih vlasti za pomirenjem i daljim razvojem dobrih odnosa na Balkanu - rekao je Đokić.

On je dodao da je nevjerovatno da Hrvatska, koja je članica EU, na najgrublji način krši vrijednosti koje propagira sama Unija.

- Politički skandal u režiji hrvatskih vlasti bez presedana. Vučić je predsjednik Srbije sa nezabilježenom podrškom građana za svoje politike pomirenja i saradnje u regionu - istakao je Đokić.

On je dodao i da takvo ophođenje prema državi Srbiji, a onda i prema čovjeku koji propagira mir, saradnju, toleranciju i suživot, više je nego loše i kontraproduktivno.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić planirao je danas da posjeti Јasenovac i Pakrac, ali mu hrvatske vlasti nisu dozvolile ulazak u tu zemlju.