latinica  ћирилица
18/07/2022 |  17:43 ⇒ 20:07 | Autor: RTRS

Članovi Ekspertskog tima posjetili Trgovsku goru; Iskazali nezadovoljstvo (VIDEO)

Stručnjaci iz BiH obišli su lokaciju planirenog hrvatskog odlagališta radio-aktivnog otpada na Trgovskoj gori, u neposrednoj blizini Novog Grada.
Članovi Ekspertskog tima - Foto: RTRS
Članovi Ekspertskog timaFoto: RTRS

U delegaciji su bili geolozi, hidrolozi i geofizičari. Cilj je bio informisanje o dosadašnjim istraživanjima hrvatske strane i njihovim rezultatima.

Član Ekspertskog tima profesor geologije Neđo Đurić kaže da su na Čerkezovcu upoznati sa do sada provedenim aktivnostima, te da su iskazali nezadovoljstvo stepenom istraženosti.

- Nedostaju istraživanja. Dvije trećine potencijalnog negativnog uticaja odnose se na teritoriju BiH. Јa sam pitao da mi nađu primjer u svijetu gdje se objekat ove vrste gradi bez saglasnosti druge države - rekao je Đurić.

Predsjedavajući Ekspertskog tima Emir Dizdarević rekao je da je na stručnom nivou počeo razgovor o metodologiji analiza i postignutim rezultatima.

- Danas su članovi Ekspertskog tima za geologiju, hidrogeologiju i geofiziku raspravljao na Čerkezovcu o radu koji je do sada urađen. Naši stručnjaci su postavljali pitanja tako da je sastanak trajao tri sata - rekao je Dizdarević.

On je naveo da rezultati istraživanja nisu gotovi i da je dogovoreno da se razgovori nastave kad budu poznati rezultati.

- Iskazano je nezadovoljstvo jer naši eksperti nisu prisustvovali kad je to rađeno. Odgovor je bio da su oni radili po svim metodologijama i da se priča nastavlja kad budu završeni rezultati - objasnio je Dizdarević.

Geolog federalnog Zavoda za geologiju Natalija Samardžić smatra da je nedovoljan obuhvat na kojem se provode istraživanja, navodeći da nije obuhvaćena teritorija BiH, ali da su pokazali otvorenost za saradnju i da se usaglase metodologije, kao i da je nastojala ukazati da se radi o neistraženom području.

Načelnik Centra za zaštitu od zračenja Instituta za javno zdravstvo Republike Srpske Јelena Marinković kaže da su u Hrvatskoj proveli ono što je planirano u vezi sa utvrđivanjem nultog stanja radioaktivnosti i da očekuju analizu rezultata mjerenja sa procjenama uticaja.

Predsjednik Udruženja "Grin tim" Novi Grad Mario Crnković kaže da u proteklih sedam mjeseci nije bilo konkretnih aktivnosti, niti su počela potrebna istraživanja.

- Drago nam je da danas čujemo da su napravljeni pomaci o pitanju netransparentnosti Hrvatske. Ovo ne mijenja stvar. Hrvatska je 20 godina bila netransparentna i šta god sad učinili, to neće promijeniti ništa - rekao je Crnković.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad iz Nuklearne elektrane Krško skladišti na Čerkezovcu, u opštini Dvor na samoj granici sa BiH. Članovi Ekspertskog tima posjetili su Čerkezovac i u septembru prošle godine.