latinica  ћирилица
19/07/2022 |  11:41 | Autor: TANЈUG

Јelena Arunović: Zorani je cilj medalja na OI u Parizu

Trener srpske strelkinje Zorane Arunović, Јelena Arunović, izjavila je da je glavni cilj osvajanje medalje na Olimpijskim igrama u Parizu 2024. godine.
Zorana Arunović (Foto: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE, ilustracija) -
Zorana Arunović (Foto: EPA/ZURAB KURTSIKIDZE, ilustracija)

Zorana Arunović je trijumfom na Svjetskom kupu u Јužnoj Koreji u pojedinačnoj konkurenciji i miksu u disciplini vazdušni pištolj stigla je do jubilarne 50. medalje na velikim takmičenjima u bogatoj karijeri.

- Ovaj uspjeh je još veći, jer je ostvaren u Aziji. Vjerujte mi, tamo ne može svako da pobijedi, jer na azijskom kontinentu je došlo do velike ekspanzije kvaliteta kada je streljaštvo u pitanju. Treneri u azijskim zemljama primijenili su drugačiju trenažnu tehnologiju koja im je dala nagli skok rezultata. Situacija je takva da oni ne idu po svim takmičenjima i iz nekog razloga ne dolaze u Evropu, i zato kada dođeš u neku azijsku zemlju na takmičenje i pobijediš ih na njihovom terenu, to je zaista rezultat vrijedan pažnje - rekla je Јelena Arunović za Tanjug.

Ona je naglasila da je posebno raduje činjenica da Zorana Arunović ove godine u kontinuitetu osvaja odličja.

- Impresivna je bila u kvalifikacijama, ostvarivši najbolji rezultat još od decembra 2018. godine. U finalu je pucala izvanredno, vodila je sa čak 12:0 i finalni meč je riješila ruitnski u svoju korist sa 16:4. Ono što je bila otežavajuća okolnost u cijeloj situaciji u Čang Vonu je činjenica da su se kvalifikacije u miksu pucale samo tri sata nakon pojedinačnog finala. Trebalo je smiriti se i sabrati se poslije velikog uspjeha. Bilo je jako teško. Zorana i Damir Mikec su veliki profesionalci, ali nisu mašine. Ipak, bili su na visini zadatka pa su u finalu zasluženo stigli do zlata - izjavila je Јelena Arunović.

Na pitanje šta je tajna uspjeha Zorane Arunović na velikoj sceni više od decenije, sestra Јelena kaže:

- Zorana je uspješna prije svega što je predisponirana za ovaj sport, ali i zato što je veoma dobro utrenirana i to u dužem vremenskom periodu. Govorimo o sporitsti koji je na visokom nivou utreniranosti u desetogodišnjem ciklusu, koji mogu da nazovem megaciklus i zato nijedan njen dobar rezultat i medalja nisu iznenađenje za prave stručnjake koji prate to što radimo. To je nešto što se poslije toliko godina kvalitetnog i stručnog rada i očekuje - navodi Arunovićeva.

Zorana Arunović je poslije Olimpijskih igara u Tokiju razmišljala da završi sportsku karijeru, pošto nije osvojila olimpijsku medalju. Teška povreda samo mjesec dana prije takmičenja na neki način poništila je vrhunski rad u pripremnom periodu

- Takvo razmišljanje je bilo posljedica neostvarenog cilja i bolne istine da Igre u Јapanu nisu prošle onako kako smo priželjkivale. Ta povreda se desila kada je Zorana bila u naletu dobrih rezultata, a sve ono što smo radile zajedno se pokazalo kao ispravno. Ipak, nekako smo uspjele da izguramo sve to i iz te situacije izađemo možda još i jače. Imale smo veliku pomoć ljudi iz okruženja, porodice, fizioterapeuta, kondicionog trenera, psihologa... Uz takvu podršku mogle smo da se fokusiramo samo na rad i to je bilo presudno - istakla je Јelena Arunović.

Јelena i Zorana Arunović će se pripremati za Svjetsko prvenstvo, koje će u oktobru biti održano u Egiptu.

- Naš glavni cilj i dalje je osvajanje medalje na OI u Parizu 2024. godine i niko mi ne može zabraniti da sanjam o tome. Ali, za Pariz tek moramo da se kvalifikujemo. Prva prilika za to je SP u Egiptu, gdje će vize za Olimpijske igre ovjeriti osvajači medalja. Nisam dovoljno hrabra da kažem da će to biti tako, ali to jeste naša želja, a poslije ovog Svjetskog kupa u Koreji to se čini kao realan i dostižan cilj - zaključila je Јelena Arunović.