latinica  ћирилица
20/07/2022 |  09:35 ⇒ 14:19 | Autor: RTRS

Dodik sa ruskim ambasadorom u Izraelu; Rusija garant Dejtona (FOTO/VIDEO)

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik sastao se sa Anatolijem Viktorovim ruskim ambasadorom u Izraelu.
Izrael: Sastanak dodika i ruskog ambasadora u Izraelu - Foto: RTRS
Izrael: Sastanak dodika i ruskog ambasadora u IzraeluFoto: RTRS

Na sastanku je istaknuto da je ambasador upoznat sa situacijom u BiH i stalnim udarima na Republiku Srpsku, ali i na Rusiju kao jednog od garanta Dejtonskog mirovnog sporazuma.

- Prijateljstvo i saradnja Rusije i Srpske je dobra i može da bude još bolja. Trudimo se u svakom mjestu, pa tako i ovdje u Јerusalimu, u Ruskom domu, da pokažemo našu vrstu saradnje, privrženost i poštovanje prema moćnoj ruskoj istoriji, ruskom narodu i ruskoj državi - rekao je Dodik.

Poručio je da u trenutku kada svijet, odnosno jedan dio kolektivnog Zapada, pokušava da Rusiji svali sve krivice svijeta, "nismo spremni da budemo dio te histerije sa Zapada i da nikada nismo ni pomišljali niti želimo da budemo dio sankcija koje oni uvode Rusiji".

- Mi želimo saradnju i moj dolazak ovdje to i potvrđuje - dodao je Dodik.

Ruski ambasador je istakao da je na sastanku potvrđena zajedničku zainteresovanost u razvoju odnosa Srpske i Rusije u svim oblastima, kao što su obrazovanje, poljoprivreda...

Istakao je da je Rusija garant Dejtona izvan BiH, a Srpska unutar BiH.

- Bitno je da se ne dopušta iskrivljavanje istorije što se tiče II Svjetskog rata. Pamtimo zajedničku borbu protiv fašizma i to je nešto što nas objedinjava - rekao je Viktorov i zahvalio srpskom članu Predsjedništva na posjeti.

Prethodno je Dodik sa izraelskim ministrom Zevom Elkinom obišao je Zid Plača u jerusalimskom starom gradu.