latinica  ћирилица
20/07/2022 |  11:29 ⇒ 17:25 | Autor: RTRS

Bratunac: Obilježeno 30 godina od ubistva srpskih civila (VIDEO)

U Bratuncu je obilježeno 30 godina od ubistva osam mještana sela Magašići, od kojih šest žena, a među njima i jedna trudnica.
Bratunac-pomen - Foto: RTRS
Bratunac-pomenFoto: RTRS

Prema svjedočenju očevidaca, komšije muslimani iz Glogove i Blječeve 20. jula 1992. godine su u Magašićima kod Bratunca počinile jedan od najgnusnijih zločina - ubijali su civile koji su toga dana radili na njivama, a selo su zapalili.

Iz Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila opštine Bratunac istakli su da je Tužilaštvo BiH 2019. godine obustavilo istragu o predmetu Magašići zbog, kako je navedeno, nedostatka dokaza.

Samo pet dana kasnije ubijeno je sedam mještana srpske nacionalnosti u susjednom selu Hranča.

U napadu na Hranču ranjena su 22 mještana, a selo je spaljeno. Porodice i danas pitaju zašto još niko nije odgovarao.

 

- Rok za donošenje tužilačke odluke u predmetu "Gornji Magašići" bio je kraj 2015. godine, ali krajem januara 2019. godine postupajući tužilac Bošnjak Edin Muratbegović donio je naredbu o obustavljanju istrage uz standardno obrazloženje kada su u pitanju zločini nad Srbima "zbog nedostatka dokaza" - izjavila je predsjednica bratunačke Opštinske organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila Radojka Filipović.

Ona je upitala dokle će biti tolerisana subjektivnost tužilaca koji običnom frazom opravdavaju svoj nerad.