latinica  ћирилица
20/07/2022 |  17:54 ⇒ 18:54 | Autor: RTS

EU dogovorila sedmi paket mjera protiv Rusije

Ambasadori zemalja članica EU su na sastanku u Briselu finalizovali i dali "zeleno svjetlo" za novi paket sankcija protiv Rusije koji se, na prvom mjestu, odnosi na mjere za održavanje i jačanje efikasnosti šest do sada uvedenih paketa sankcija, piše Rojters, a prenosi RTS.
Brisel - Foto: RTRS
BriselFoto: RTRS

Nove mjere podrazumijevaju i restrikcije na izvoz zlata iz Rusije, a više fizičkih i pravnih lica dodaju se na postojeću listu onih kojima se zamrzava imovina i ograničava kretanja u EU.

Namjera ovog sedmog paketa restriktivnih mjera koje EU uvodi je dodatno ograničavanje izvoza robe za dvostruku namjenu u Rusiju kao što su hemikalije i mašine koje bi mogle da se koriste u vojne svrhe.

Takođe, ovaj paket bi trebalo da pojasni pravila kako bi se izbjeglo da izvoz hrane i lijekova iz Rusije bude ograničen postojećim sankcijama.

U Briselu objašnjavaju da danas usvojeni paket pojašnjava niz odredbi za jačanje pravne sigurnosti za sprovođenje do sada usvojenih restriktivnih mjera i dodatno usklađuje sankcije EU sa sankcijama saveznika i partnera, posebno u G7.

Sedmi paket EU sankcija protiv Rusije stupiće na snagu po objavljivanju u EU Službenom glasnku, što se očekuje u četvrtak.