latinica  ћирилица
20/07/2022 |  19:06 ⇒ 19:08 | Autor: SRNA

Putin: Dominacija "zlatne milijarde" rasistička i neokolonijalna

Ideja potpune dominacije "zlatne milijarde" je rasistička i neokolonijalna, koja dijeli na narode prvog i drugog reda, rekao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin na forumu "Snažne ideje za novo vrijeme".
Vladimir Putin (Foto: EPA/ALEXEY MAISHEV/KREMLIN POOL) -
Vladimir Putin (Foto: EPA/ALEXEY MAISHEV/KREMLIN POOL)

Putin je istakao da je model totalne dominacije takozvane zlatne milijarde nepravedan.

- Zašto bi ova "zlatna milijarda" od sve populacije na kugli zemaljskoj dominirala nad svima i nametala svoja pravila ponašanja? Na osnovu iluzije izuzetnosti, ovaj model dijeli na narode prvog i drugog reda, pa je po svojoj suštini rasistički i neokolonijalan, dok globalistička, navodno liberalna ideologija koja je u njegovoj osnovi, sve više poprima crte totalitarizma, sputava kreativno traganje i slobodno istorijsko stvaralaštvo - rekao je Putin.

Prema njegovim riječima, stiče se utisak da Zapad jednostavno ne može da ponudi svijetu model budućnosti.

- Naravno, ova "zlatna milijarda" je s razlogom postala zlatna. Mnogo je postigla. Ali ne samo da je zauzela takve pozicije zahvaljujući nekim implementiranim idejama, već je u velikoj mjeri zauzela svoje pozicije pljačkom drugih naroda - u Aziji, i u Africi - istakao je Putin, dodajući "pogledajte kako je Indija opljačkana".

Stoga, naglasio je, danas se elite "zlatne milijarde" panično plaše da drugi svjetski centri mogu da provedu svoje vizije globalnog razvoja, prenio je TASS.

Izraz "zlatna milijarda" se zasniva na idejama o napretku i prosperitetu malog broja ljudi na planeti, jer su prirodni resursi Zemlje veoma ograničeni.