latinica  ћирилица
21/07/2022 |  19:25 ⇒ 19:27 | Autor: SRNA

Košarac potpisao sporazum o podršci fitosanitarnom sektoru

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac potpisao je danas u italijanskom gradu Bariju Operativni sporazum za implementaciju projekta "Nove aktivnosti za podršku fitosanitarnom sektoru u BiH radi usklađivanja sa EU standardima - Fito BiH".
Bari - Košarac - potpisivanje sporazuma - Foto: SRNA
Bari - Košarac - potpisivanje sporazumaFoto: SRNA

Košarac je istakao da je suština i cilj ovog projekta, vrijednog oko 1,2 miliona evra, jačanje fitosanitarnog sistema u BiH i njegovo postepeno usklađivanje sa pravnom stečevinom EU.

- Njegova realizacija posebno je značajna zbog usklađivanja tehničkih i organizacijskih vještina i nadležnosti tijela odgovornih za fitosanitarnu dijagnozu i fitosanitarne kontrole i inspekcije sa EU standardima - istakao je Košarac.

Projekt implementira Međunarodni centar za napredne Mediteranske agronomske studije - Mediteranski agronomski institut u Bariju zajedno sa Ministarstvom spoljne trgovine, Upravom za zaštitu zdravlja bilja BiH i partnerima iz Italije i BiH, saopšteno je iz ovog ministarstva.

Košarac je naveo da su direktni korisnici projekta ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Republike Srpske i FBiH, nadležno odjeljenje Vlade Brčko distrikta, te Poljoprivredni institut Republike Srpske, kao i Fitosanitarna laboratorija Poljoprivrednog fakulteta u Banjaluci.

Korisnici su i Federalni zavod za poljoprivredu, Federalni agro-mediteranski zavod, Republička uprava za inspekcijske poslove Republike Srpske, Federalna uprava za inspekcijske poslove i Inspektorat Vlade Brčko distrikta.

Razgovarano je i o drugim projektima koje Institut realizuje u saradnji sa Ministarstvom spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH i entitetskim ministarstvima nadležnim za sektor poljoprivrede, a Košarac je zahvalio partnerima iz Instituta u Bariju za projekte koji znače podršku poljoprivrednom sektoru.

Јedan od njih je i projekat održivog ekonomskog razvoja i zaštite životne sredine u područjima s prirodnim ograničenjima.

- Vrijednost ovog projekta je 2,4 miliona evra i implementiraće se u 10 opština u Republici Srpskoj i FBiH. U planu su i projekti "Grin end helti", koji će pomoći brendiranju i promociji domaćih proizvoda, kao i projekat koji se tiče zaštite biodiverziteta. Ukupna vrijednost sva četiri projekta je devet miliona evra - naveo je Košarac.

Košarac je informisao sagovornike da Ministarstvo na čijem je čelu ima koordinišuću ulogu u oblasti poljoprivrede, koja je u primarnoj ustavnoj nadležnosti entiteta, kao i da vlade Republike Srpske i Federacije BiH vode adekvatne i odgovorne politike pomoći i podrške ovom sektoru.

- Naša opredijeljenost je da štitimo i unapređujemo domaće poljoprivredne kapacitete kroz otvaranje novih tržišta, ispunjavanje evropskih standarda i promociju domaćih proizvoda - poručio je Košarac.

Na sastanku je ukazano i na naučnu saradnju koju Institut u Bariju ostvaruje sa univerzitetima u Republici Srpskoj i Federaciji BiH.

S tim u vezi Košarac je ocijenio da je su to primjeri pozitivne i korisne prakse, koju je potrebno jačati i unapređivati u budućnosti.

Predstavnici Instituta u Bariju danas su prihvatili Košarčev poziv da u septembru posjete BiH, te je dogovoreno da naredni sastanak bude održan u Trebinju, uz učešće predstavnika resornih entitetskih ministarstava, privrednog sektora, te Odsjeka za agromediteranske kulture Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Usaglašeno je, takođe, da u okviru radne posjete bude organizovan i susret sa proizvođačima vina u hercegovačkoj regiji.