latinica  ћирилица
23/07/2022 |  12:34 ⇒ 19:57 | Autor: RTRS

Foča: Stravično stradanje jabučkih Srba tri decenije bez kazne (VIDEO)

U Foči je obilježeno 30 godina od stravičnog zločina koji su počinili pripadnici tzv. Armije BiH .23.jula 1992.godine ubili su 43 Srbina, a pred sobom popalili 18 srpskih sela šireg područja Јabuke, tada fočanske mjesne zajednice.
Foča: Obilježavanje 30 godina od stravičnog zločina - Foto: SRNA
Foča: Obilježavanje 30 godina od stravičnog zločinaFoto: SRNA

Nevino stradalim u stravičnom zločinu u fočanskoj Јabuci, potomci, rodbina i prijatelji prislužili su svijeće i prisjetili se tragedije, u kojoj nikome nije bilo spasa. Svjedoci tvrde da su pogrom predvodile komšije muslimani. Ubijeni su samo zato što su Srbi. Svijeće koje je prislužio i Neđo Mastilo, nose po jedno ime.

- Izgubio sam oca i rođake dosta familije znači organizovan napad smišljen planski u sitor vrijeme svako selo je napadnuto - rekao je Mastilo.

Bez milosti život su oduzeli dječaku od 13 godina Novu Elezu, slijepoj starici Milki Kovač, nepokretnoj Zorki Simović, kao i partizanskom veteranu borcu iz Bitke na Sutjesci i sa Sremskog fronta Milošu Vukoviću. Živih sjedoka je sve manje, zbog čega nepravda što niko nije kažnjen, sve više boli.

- Znači, Tužilaštvo BiH bi trebalo da podnese protiv sebe prijavu što su dozvilili da prođe trideset godina da se ništa ne uradi po pitanju Јabuke - dodao je Mastilo.

Svjedok stradanja i predsjednik Udruženja prognanih i raseljenih Srba iz Јabuke kod Foče Ljubiša Simović rekao je da je dobio poziv iz Tužilaštva BiH.

- Rekli su da bi trebalo opet da dođu, jer je veliki prostor od Јahorine do Previle - istakao je Simović.

Nakon rata, Јabuka je pripala Federaciji BiH, pa se preostalo srpsko stanovništvo moralo seliti sa svojih ognjišta. Posmrtni ostaci većine ubijenih Јabučana tada su preneseni na Gradsko groblje Božovac u Foči.

-  Јabuka tužno izgleda. Povratnika je malo. Mi odemo da posjetimo naša srpska groblja. nećemozaboraviti naše poginule. Vječna im slava i blažen pokoj - izjavio je  svjedok stradanja Srba u Јabuci kod Foče Petroslav Ćosović.

U selu je obnovljena crkva Preobraženja Gospodnjeg koja je bila minirana i do temelja srušena, kod koje se svake godine u avgustu na hramovnoj slavi okupljaju Јabučani razasuti širom svijeta.