latinica  ћирилица
24/07/2022 |  16:23 ⇒ 20:11 | Autor: RTRS

Nastavljaju se arheološka istraživanja u manastiru Papraća (VIDEO)

Drugu godinu traju arheološka istraživanja manastira Papraća, koji je prema jednom od predanja zadužbina kralja Dragutina i njegovih sinova, a koji je od 2005. godine na listi zaštićenih spomenika kulture.
Arheološka istraživanja Papraća - Foto: RTRS
Arheološka istraživanja PapraćaFoto: RTRS

Finansijska sredstva za prvi dio istraživanja obezbijedila je Eparhija zvorničko-tuzlanska.

Za obnovu ove svetinje potrebna su značajna sredstva, zbog čega se svi koji su u mogućnosti pozivaju da ih doniraju.

Manastir Papraća u prošlosti je imao veliku ekonomiju, prepisivačku školu i školu za izradu predmeta primijenje umjetnosti, tako da zaslužuje obnovu i da mu se vrati sjaj kakav je imao prije. Istraživanja se obavljaju u unutrašnjosti crkve i u dvorištu manastirskog kompleksa gdje se radi na otkopavanju južnog konaka.

- Konak je interesantan, izdužene osnove skoro 20 metara, s tim da još nismo našli uglove, ima trijem sa stubovima ispred. Datiran je pomoću novca u drugu polovinu 16. i početak 17. vijeka. Ono što je kuriozitet za konak jeste što je pronađeno mnogo stakla, okulisi od prozora, staklene svjetiljke, a otkrivene su i koštane alatke, dosta keramike za skladištenje hrane za potrebe monaške zajednice - rekao je Aleksandar Јašarević, rukvodilac arheoloških iskopavanja.

Uporedo se istražuje i unutrašnjost crkve. Tako je u maloj priprati otkriveno deset grobova i dva starija zida.

- Zasigurno je da je ova grobnica najstarija i da je u vezi sa dva novootkrivena zida. Starija je od grobova koji su iz 16. vijeka, jer smo našli u jednom grobu osmanski novčić koji je vjerovatno iz 16. vijeka, a nakon konzervacije imćemo više saznanja - kaže Snežana Antić, arheolog Muzeja "Semberije".

Ona je dodala da je pronađeno mnogo uzlomaka i fragmenata freski u grobnicama i maloj priprati, što znači da je crkva rušena i da su freske otpadale sa zidova od 16. vijeka pa naovamo.

Ova istraživanja trebalo bi da potvrde da li se izgradnja manastira Papraća može dovesti u vezu sa Nemanjićkim periodom i kraljem Dragutinom. O ovom zdanju brigu danas vode dva čovjeka - jedan iskušenik i iguman Nektarije.

- Ova sadašnja crkva nije njegova zadužbina, ali pronašli smo dva zida i jednu stariju grobnicu. U jednom ljetopisu se pominje da su kralj Dragutin i njegovi sinovi gradili Papraću. Vjerovatno su oni gradili neku manju crkvu koja je, da li obnovom Pećke patrijaršije ili kasnije, proširena da sada imamo zdanje takvo kakvo jeste - smatra Nektarije, iguman manastira Papraća.

Ovakva sistemska istraživanja često su uslovljena finasijskim sredstvima, pa je potrebno obezbijediti novac za potpuno okončanje ovog značajnog posla u Papraći čija je manastirska crkva najveći sačuvani manastirski hram u BiH.