latinica  ћирилица
26/07/2022 |  09:49 ⇒ 14:15 | Autor: SRNA

Sveska grobara Ilovara najpotresniji dokument o umiranju djece u logoru Јastrebarsko (FOTO)

Direktor Spomen-područja Donja Gradina Tanja Tuleković izjavila je danas da je sveska grobara Franje Ilovara, koji je po naređenju časnih sestara danima sahranjivao mrtve mališane, jedan od najpotresnijih dokumenata o umiranju djece u Logoru Јastrebarsko.
Djeca u logoru u Јastrebarskom (antifasisticki-vjesnik.org) -
Djeca u logoru u Јastrebarskom (antifasisticki-vjesnik.org)

- Dječija tijela, kaže grobar, bila su spakovana u kištre i sanduke. Da bi ih što više stalo u jedan sanduk, silom su zatvarani poklopci. U jednoj kištri moglo je biti i po osmoro do 10 djece - navedeno je u svesci grobara Ilovara, koja se čuva u Muzeju na Mrakovici.

Reagujući na pismo zagrebačkix nadbiskupa, koji negiraju da je u Јastrebarskom i Sisku bio logor za djecu u Drugom svjetskom ratu, Tulekovićeva je navela da je čuvar groblja sahranjenu djecu računao na "kune" i "komade", a da je račune svojim potpisom ovjeravala časna sestra Gaudencija.

Na prvoj stranici dnevnika zapisano je da je 22. jula 1942. sahranjeno 107 djece. Onda stoji račun i potvrda: "Primio na račun kopanja grobova 10.000 kuna za 100 komada djece pokopane".

Dokument o umiranju djece u logoru Јastrebarsko (Foto: SRNA)

U medijima je juče objavljeno pismo koje su hrvatski biskupi uputili Njegovoj svetosti patrijarhu srpskom Porfiriju.

Dva mjeseca od odluke Svetog arhijerejskog Sabora SPC i dvije sedmice od prvog obilježavanja praznika Svete djece novomučenika jastrebarskih i sisačkih, 13. jula, zagrebački nadbiskupi predvođeni Јospom Bozanićem, negiraju da je u Јastrebarskom i Sisku bio logor za djecu u Drugom svjetskom ratu, već tvrde da je to bilo "prihvatilište" u kojem su navodno časne sestre liječile djecu.

U opširnom otvorenom pismu objavljenom na sajtu Zagrebačke nadbiskupije patrijarhu srpskom Porfiriju, Sabor Srpske pravoslavne crkve se optužuje da je ovom odlukom i obilježavanjem, kako kažu, prihvatio retoriku i komunističku propagandu koja je, tvrde, prepuna neistina i manipulacija kojima se navodno nedužnima pokušava podmetnuti krivica.

Oni tvrde i da SPC širi neistine vezane za ulogu Rimokatoličke crkve u Hrvatskoj i nadbiskupa Alojzioja Stepinca u Drugom svjetskom ratu i da ga kleveće.