latinica  ћирилица
27/07/2022 |  08:05 ⇒ 10:53 | Autor: RTRS

Popović: U slučaju havarije na Trgovskoj gori bilo bi ugroženo stanovništvo (VIDEO)

Hrvatska krši čitav niz standarda predviđenih ESPO konvencijom, izjavio je zamjenik predsjedavajućeg Pravnog tima za Trgovsku goru Vitomir Popović, gostujući u Јutarnjem programu naše televizije.
Trgovska gora - Foto: RTRS
Trgovska goraFoto: RTRS

Popović je objasnio da ESPO konvencija podrazumijeva obaveze država koje namjeravaju da skladište nuklearni otpad da o tome obavijeste državu na čijem  prostoru planiraju to da urade.

- Mi to od Hrvatske nismo dobili. Teško je povjerovati da će Hrvatska nastaviti da koristi nuklearnu elektranu "Krško" jer očigledno nastoji da za sebe izgradi odlagalište nuklearog otpada koje bi služilo za odlaganje iz nekih drugih zemalja. Mislimo da su najviše zainteresovani Nijemci. U slučaju havarije, bilo bi ugroženo stanovništvo, a i rijeka Una bi bila zagađena  - rekao je Popović.

Više od godinu i po dana se radilo na strategiji zaštite pravnog interesa BiH u vezi sa pitanjima odlaganja radioaktivnog otpada i istrošenog nuklearnog goriva iz "Krškog" na Trgovskoj gori u Hrvatskoj.

- Strategija još nije završena, ali u ovoj formi može da posluži svojoj svrsi, odnosno da nadležnim organima omogući preduzimanje koraka i radnji u sprečavanju Hrvatske u namjeri da odlaže nuklearni otpad na Trgovskoj gori. Koraci institucija BiH moraju biti mnogo energičniji - upozorio je Popović.

Popović je istakao da "Hrvatska želi da BiH dovede pred svršen čin".