latinica  ћирилица
27/07/2022 |  17:10 ⇒ 20:43 | Autor: RTRS

Liturgija povodom kanonizacije dječaka Slobodana Stojanovića (VIDEO)

U Hramu Svetog đakona Avakuma u Drinjači kod Zvornika služena je sveta liturgija povodom kanonizacije dvanaestogodišnjeg Slobodana Stojanovića iz zvorničke Kamenice, koji je mučenički ubijen 27. jula 1992. godine.
Slobodan Stojanović - Foto: RTRS
Slobodan StojanovićFoto: RTRS

U kalendaru Srpske pravoslavne crkve današnji dan biće posvećen još dvojici novomučenika iz Drinjače, Milanu Petkoviću i Timotiju Popoviću sveštenicima stradalim u Drugom svjetskom ratu.

Slobodan Stojanović, sveti novomučenik donjo-kamenički danas je ponovo među svojim Zvorničanima i Kamenčanima. Odlukom Svetog Arhijerejskog sinoda na Saboru u maju, ovaj dječak, koji je mučenički postradao u proteklom ratu, kanonizovan je i proglašen za sveca.

Kroz prizmu stradanja malog Slobodana treba gledati, podjednako, na stradanja svakog djeteta u ovom ratu, bilo kako da se zove, ali nažalost nije tako, istako je paroh drinjački Marko Danojlović.

- Ono što je najveća tragedija jesu kantari svjetski koji ne mjere isto žrtve makar one bile dječije - kaže Danojlović.

Slobodan je išao raširenih ruku prema životu, išao je raširenih ruku i prema neprijatelju koji se zločinački ponio - istaknuto je u besjedi. Taj zločin nije adekvatno kažnjen kao što zločin nad srpskim narodom u ovom ratu u očima zapadnih zemalja nije u istoj ravni kao i zločini nad drugim narodima.

- Sama činjenica da je Elfeta Veseli dobila 15 godina za ovakav zločin dovoljno govori. Moj saborac, koji nije ni metak ispalio, dobio je isto toliko. Dakle, kada poredimo ove dvije stvari, jasno je sve - istakao je Milivoje Marković iz Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila grada Zvornika.

Organizacije proistekle iz Odbrambeno otadžbinskom rata, zajedno sa institucijama grada Zvornika, u narednom periodu planiraju u centru grada postaviti spomen bistu Slobodanu Stojanoviću.

Dvanaestodišnjeg Slobodana Stojanovića, prije trideset godina u Donjoj Kamenici kod Zvornika, zvjerski je ubila Albanka Elfeta Veseli, pripadnica tzv. Armije RBiH.