latinica  ћирилица
28/07/2022 |  09:32 ⇒ 09:33 | Autor: SRNA

Krišto: Odluke Šmita destabilizuju političke prilike

Potpredsjednikca HDZ-a Borjana Krišto izjavila je da je odluka Kristijana Šmita da nametne tehničke izmjene Izbornog zakona BiH jedna u nizu koja destabilizuje političke prilike, unosi jednu vrstu pravne nestabilnosti i dovodi u pitanje postojanje BiH kao suverene države.
Borjana Krišto - Foto: SRNA
Borjana KrištoFoto: SRNA

Krišto je istakla da ove tehničke izmjene Izbornog zakona ne doprinose integritetu izbornog procesa, kako tvrdi Šmit, s obzirom na to da se kroz izmjene daju ovlaštenja jednom tijelu za provođenje izbora, Centralnoj izbornoj komisiji, koje je izabrano protivno zakonskoj proceduri, odnosno na netransparentan način.

Ona je podsjetila da su visoki predstavnici već nekoliko puta intervenisali kako na Ustav FBiH, tako na Izborni zakon BiH i direktno na štetu hrvatskog naroda u BiH.

Krišto je rekla da je žalosti da je odluka Šmita donesena pod pritiskom bošnjačkih političkih predstavnika i u zajedničkoj režiji organizovanih protesta grupe građana na kojima su upućene riječi mržnje i uvrede hrvatskom narodu i njegovim političkim predstavnicima, a pozivalo se i na nasilje.

- Nadam se da su iz međunarodne zajednice, nakon ovih događanja i retorike bošnjačkih političara, shvatili koja je njihova krajnja namjera i kako vide budućnost BiH -  istakla je Krišto za RTV Herceg-Bosne.

Prema njenim riječima, Šmit se ovakvom odlukom i sam stavio u funkciju, podlegao je pritisku i dodatno urušio i odnose i povjerenje i destabilizovao političke prilike u BiH.

Šmit je juče nametnuo tehničke izmjene Izbornog zakona BiH, dok je za politički dio ostavio još vremena domaćim političarima.