latinica  ћирилица
28/07/2022 |  10:48 ⇒ 10:54 | Autor: SRNA

Anđelković: Namjera da se legalizuje djelovanje Šmita

Nametanje izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH je potez koji je povučen sa namjerom da se legalizuje djelovanje Kristijana Šmita i da se on predstavi kao neko ko iz objektivnih razloga djeluje u BiH kako bi popravio tamošnji politički ambijent, što je ozbiljna manipulacija, ocijenio je za politički analitičar Dragomir Anđelković.
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC) -
Dragomir Anđelković (Foto: TANJUG/ JADRANKA ILIC)

On je naglasio za Srnu da je Šmit uzurpator koji je u BiH nelegalno, bez potvrde Savjeta bezbjednosti UN, te dodao da su se i raniji visoki predstavnici koji su imali tu potvrdu ponašali protivno demokratskim principima i kao kolonijalni upravnici u Indiji.

- Znači i pre Šmita funkcija visokog predstavnika je bila nedemokratska, a sada kada je Šmit postavljen na način koji je uzurpatorski i dodatno je izgubila svaki legitimitet i legalitet - izjavio je Anđelković.

On smatra da su stoga zapadni centri moći osmislili ove poteze koji imaju za cilj da visoki predstavnik ne djeluje samo protiv jednog naroda, kao što je do sada radio protiv Srba, već da su i drugi nezadovoljni, a da je njegova funkcija da učvrsti BiH.

- To je potpuna laž. On menja Ustav BiH na šta nema pravo. Misija visokog predstavnika dok je bio legalan jeste da podržava Ustav, a sadašnji takozvani visoki predstavnik, takozvani jer je uzurpator, on nema pravo bilo šta da radi - rekao je Anđelković.

On je naglasio da je već vidljivo da su izmjene Izbornog zakona BiH drugačije od najavljenih.

- Najavljeno je da će biti rešeno pitanje funkcionisanja Federacije BiH, odnosno da će biti potpuno rešen status Hrvata kada je reč o izborima, a sada imamo neka polovična rešenja - ukazao je on.

Kada je riječ o primjeni nametnutih izmjena Izbornog zakona, Anđelković je naglasio da sve zavisi od volje političkih faktora u BiH.

- Republika Srpska je više puta našla načina da onemogući implementaciju onog što je nelegalno, a videćemo da li će i sada tako postupati ili će se složiti. To je test, u krajnjoj liniji i da li je ovo namešteno ili ne, jer Sarajevo koje je navodno nezadovoljno onda mora da se suprotstavi. Ako se ne suprotstavi, onda je to samo igra da se predstavi visoki predstavnik kao neko ko je objektivan - ocijenio je Anđelković.

Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, nametnuo je odluku o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje se odnose na, kako je rekao, paket transparentnosti izbora, te naglasio da "ne dopušta ratnohuškačku retoriku".

Riječ je o tehničkim izmjenama Izbornog zakona koje se odnose na integritet izbora.