latinica  ћирилица
28/07/2022 |  10:50 ⇒ 10:53 | Autor: SRNA

Nešić: Šmit BiH udaljava od EU

Predsjednik DNS-a Nenad Nešić poručio je da je Kristijan Šmit očito ovdje da ponizi BiH i pojača unutrašnju krizu, te je zauvijek ostavi van EU, jer je nametanje bilo kakvog zakona van Dejtonskog mirovnog sporazuma koji OHR definiše samo kao tumača sporazuma, a nikako kao zakonodavca koji je iznad institucija BiH.
Nenad Nešić - Foto: RTRS
Nenad NešićFoto: RTRS

Nešić je rekao Srni da posebno tako nešto ne može da radi lice čije imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN.

- Neko nam je došao u goste i onda mimo parlamenta donosi zakon da jedno tijelo može eliminisati kandidate i stranke sa izbora. Kako je u ovoj zemlji sve podložno manipulacijama i zloupotrebama, kako vjerovati da oni koji imaju kontrolu nad Centralnom izbornom komisijom /CIK/ neće to zloupotrijebiti da se oslobode političkih konkurenata? Ili, možda to i jeste Šmitov cilj, da mu CIK bude produžena ruka, kao što je do sada bio Ustavni sud BiH!? - konstatovao je Nešić.

On je dodao da BiH ne može biti ni "d" od države ako gubernatori spornog legitimiteta umjesto zakonodavca donose zakone.

- Nedavno sam pozvao šefa Delegacije EU u BiH Јohana Satlera da zaustavi Šmita u njegovom naumu, ako zaista žele da BiH nastavi put ka EU. Drago mi je da je i Satler juče priznao da je međunarodna supervizija nespojiva sa članstvom BiH u EU. Lijepo je da su nam iskreno i otvoreno priznali da nas Šmit udaljava od EU, a ne približava - istakao je Nešić.

On je rekao da BiH ničim nije zaslužila da bude posljednji protektorat u svijetu, te da smo društvo koje se najbrže oporavilo nakon konflikta.

- Ako žele protektorate, eno im Avganistan! Zar smo gori od Talibana? Ne bore se oni ovdje za nas koji živimo u BiH nego za svoje interese. Krajnja je drskost da skoro tri decenije nakon rata, jedan stranac nameće najvažniji zakon poslije ustava jedne zemlje - poručio je Nešić.

On je ocijenio da su sve reforme koje su stranci nametnuli, danas kamen spoticanja u BiH.

- Zato ćemo se i DNS i ja boriti da svaki stranac ovdje bude ono što jeste – gost koji ima obavezu da se uljudno ponaša! - poručio je Nešić.

Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, nametnuo je juče odluku o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje se odnose na, kako je rekao, paket transparentnosti izbora, dok je za politički dio ostavio još vremena domaćim političarima.