latinica  ћирилица
28/07/2022 |  11:07 | Autor: SRNA

Deđanski: Šmit se i dalje ponaša kao kolonijalni upravnik

Politički analitičar Stevica Deđanski smatra da će Kristijan Šmit nastaviti da djeluje kao kolonijalni upravnik u BiH i da će ići na to da donosi odluke koje se sprovode, bez obzira na to što je nelegalno izabrani visoki predstavnik.
Stevica Deđanski - Foto: RTRS
Stevica DeđanskiFoto: RTRS

Komentarišući Šmitovu odluku da nametne izmjene i dopune Izbornog zakona BiH, ali da odstupi od najavljene namjere o nametanju promjene Ustava FBiH, Deđanski za Srnu ocjenjuje da je ovo samo uvertira i da će Šmit ono što je naumio pokušati da istjera do kraja.

- Međutim, Šmit sada pokušava da anulira otpore političkog Sarajeva i videćemo vrlo brzo da li će uspjeti da spovede promjenu Ustava i izbornih pravila FBiH - rekao je Deđanski.

Prema njegovom mišljenju, Šmitove najave o desetostrukom povećanju novčanih kazni za povrede Izbornog zakona i zabrani ratnohuškačke retorike u izbornom procesu mogu da postanu vjerodostojne ukoliko počne principijelno da ih primjenjuje.

- Ako je to tako, onda bi prvo trebalo da uhapsi lidera SAD Bakira Izetbegovića i kliku oko njega, jer oni vode ratnohuškačku politiku. Oni u izbornim kampanjama ništa ne nude, sem mržnje prema Srbima i na neki način prema Hrvatima, kojima biraju i njihove predstavnike u organima BiH - istakao je Deđanski.

On je objasnio da će Šmit morati da sankcioniše političko Sarajevo, odnosno muslimanski dio oko Bakira Izetbegovića, ukoliko ne želi da im dopusti da i dalje rade protiv interesa Hrvata.

- Ako to uradi, to je jedna od dobrih stvari. Ali, hajde da vidimo šta će se desiti. Јa mislim da on čeka dozvolu da to uradi od onih koji su ga postavili - ističe Deđanski.