latinica  ћирилица
28/07/2022 |  16:55 ⇒ 16:55 | Autor: SRNA

Borenović: Šmitovo nametanje nije dobro

Lider PDP-a Branislav Borenović izjavio je da bilo kakvo nametanje nije dobro, te naglasio da domaće institucije u BiH treba da rade svoj posao.
Branislav Borenović - Foto: RTRS
Branislav BorenovićFoto: RTRS

Borenović je rekao Srni da je zadiranje međunarodnog faktora u BiH u Izborni zakon previše istaknuto i da je taj zakon jedan od ključnih.

- Potreba je da se mijenja Izborni zakon jer nam trebaju fer i pošteni izbori, a to treba da bude rezultat domaćih snaga - istakao je Borenović.

On smatra da odluka Kristijana Šmita o nametanju izmjena Izbornog zakona BiH predstavlja šamar institucijama, a, prije svega, vladajućoj koaliciji iz Federacije BiH koja nije iskoristila priliku da dođe do suštinskih promjena tog zakona.

- To je, prije svega, šamar vladajućoj koaliciji iz FBiH koja nije iskoristila priliku da dođe do suštinskih promjena Izbornog zakona BiH onako kako to rade demokratska društva - rekao je Borenović i naveo da je Šmitova odluka šamar i parlamentu, Savjetu ministara i izvršnim i zakonodavnim institucijama na nivou BiH.

On je naveo da su bošnjački predstavnici u BiH navikli da tragaju za rješenjima kod visokih predstavnika ili najpoznatijih turista kao danas Šmita i tako ispunjavaju svoje političke ciljeve.

Borenović naglašava da u BiH mora postojati konsenzus i unutrašnji dogovor.

- Mi između sebe treba da se dogovaramo da li je dobro usvojiti neko rješenje, a ne da se lobira kod međunarodnih predstavnika - rekao je Borenović, dodajući da sve ostalo vraća nazad i ne stvara sliku da je BiH zrela demokratija i društvo.

Kristijan Šmit, koga Republika Srpska ne priznaje za visokog predstavnika u BiH, nametnuo je juče odluku o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koje se odnose na, kako je rekao, paket transparentnosti izbora, dok je za politički dio ostavio još vremena domaćim političarima.