latinica  ћирилица
29/07/2022 |  11:36 ⇒ 11:36 | Autor: SRNA

Kesić: Višestruk značaj posjete predsjednice Srpske SAD

Šef Predstavništva Republike Srpske u SAD Obrad Kesić ocijenio je da je nedavna posjeta predsjednika Srpske Željke Cvijanović Americi imala višestruk značaj, prvenstveno kada je riječ o informisanju pojedinih ličnosti američke administracije o stavovima Srpske.
Obrad Kesić - Foto: RTRS
Obrad KesićFoto: RTRS

- Čulo se da Republika Srpska nije za rasturanje BiH, ali i da ne može prihvatiti dalju centralizaciju i da se nadležnosti prebaciju na nivo BiH i gradi nešto što nije u skladu sa Dejtonskim sporazumom - rekao je Kesić Srni.

On je naglasio da je bilo veoma značajno da se čuju takvi stavovi, posebno imajući u vidu da je američki Kongres često pod žestokim pritiskom i agresivnim nastupima lobista koji predstavljaju Bošnjake ili bošnjačke političke stranke iz Sarajeva.

- Ušli smo u novu fazu dugopostojeće krize u BiH tako da je njena posjeta došla u pravi momenat zato što su već bili pripremili neke poteze i odgovore u vezi sa Izbornim zakonom. Bilo je važno da se čuje da Republika Srpska ima stav o tim izmjenama i da ne prihvata da se to može riješiti nametanjem novih pravila pred izbore kada su već raspisani. To je nešto što krši ne samo zakon i Ustav BiH, nego i normalnu demokratsku praksu - naglasio je Kesić.

On je dodao da je predsjednica Republike imala kontakte i sa predstavnicima pojedinih američkih firmi od kojih jedna Srpsku vidi kao dobro mjesto za ulaganje.

- Već duže vrijeme pregovaramo sa jednom od najvećih firmi iz Amerike, koja ozbiljno razmatra otvaranje fabrike na ovim prostorima. Republika Srpska je ušla u uži izbor od četiri moguće lokacije i činimo sve što možemo da pokažemo da Srpska ima neke prednosti u odnosu na ostale potencijalne lokacije - istakao je Kesić.

On je naveo da se trenutno malo odugovlači sa realizacijom zbog rata u Ukrajini.

Kesić je rekao da je razgovarano i sa predstavnicima srpske zajednice, koje su informisali o dešavanjima u BiH, o pritiscima i udarima dijela međunarodne zajednice na Srpsku i vrlo agresivnim potezima bošnjačkih političkih stranaka.

- Najbolji zastupnici interesa Republike Srpske u Americi jesu veliki broj naših udruženja i pojedinaca koji su posljednjih godina uspjeli da izgrade veoma dobre odnose od povjerenja sa pojedinim članovima Kongresa - rekao je Kesić.

On je istakao da se nastavlja saradnja sa našim ljudima jer je veoma značajna da bi bili ostvareni što bolji rezultati na informisanju Kongresa i američke administarcije.