latinica  ћирилица
30/07/2022 |  11:42 | Autor: SRNA

Pjesnici govorili o Andriću

Manifestacija "Ivo Andrić naš savremenik" nastavljena je programom naslovljenim "Pjesnici o Andriću", a u bašti kuće Nobelovca sa publikom su bili Budimir Dubak i Višnja Kosović.
Ivo Andrić (arhiv) -
Ivo Andrić (arhiv)

Dubak je podsjetio da se Andrić tokom četiri decenije stalno vraćao Njegošu i pisao eseje o njegovom stvaralaštvu, sagledavajući ga iz najrazličitijih uglova, a u jednom, koji je nastao u Italiji, otkrio je stvarni vremenski raspon vezanosti za Njegoša.

- Za svakog od nas koji smo od djetinjstva nerazdvojno vezani sa Njegoševim stihom i sa ljepotom i moralnom veličinom toga stiha, putovati po Italiji znači sjećati se neizbježno i njegovog putovanja po njoj. Ali, i grob Ljube Nenadovića u Brankovini budi misao o Njegošu. Ta misao je Andrića pratila cijelog života u najrazličitijim prilikama, povodima i vremenskim razmacima - naveo je Dubak.

Kosovićeva je navela nekoliko zanimljivih filozofskih teza o Andriću i njegovom stvaralaštvu.

- To je ona generacija filozofa, koja je napravila obrt u savremenoj filozofiji. Tu, prije svega, mislim na logički krug, jezički obrt. Andrić je zaista doktor filozofije, čovjek filozofskog obrazovanja i filozofske snage poetskog pripovjedanja. To je baština nastala iz filozofije egzistencije, koju baštini Andrić - rekla je Kosovićeva.

Ona je ocijenila da tek treba da se pojave prave, moćne studije Andrićeve filozofije, koji je, smatra, bio i filozof i mudrac.

U drugom dijelu večeri Dubak i Kosovićeva govorili su svoju poeziju inspirisanu Andrićem.

Manifestacija "Ivo Andrić naš savremenik" biće nastavljena večeras, pjesničkom večeri Bećira Vukovića, a razgovor će voditi književnik Želidrag Nikčević.

Početak programa u amfiteatru Kuće nobelovca Ive Andrića zakazan je za 21.00 čas.