latinica  ћирилица
31/07/2022 |  10:30 ⇒ 18:09 | Autor: SRNA

FZO: Јoš pet lijekova na recept

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od sutra počinje da finansira pet novih lijekova koji se izdaju na recept, a cilj je da osiguranicima bude dostupno što više terapija u skladu sa finansijskim mogućnostima FZO i kako bi zdravstvena zaštita građana bila što kvalitetnija, navode u Fondu.
Fond zdravstvenog osiguranja - Foto: RTRS
Fond zdravstvenog osiguranjaFoto: RTRS

Iz FZO su za Srnu naveli da je riječ o savremenijim terapijama u liječenju hroničnog umjerenog do jakog bola za osiguranike koji boluju od malignih bolesti, te u liječenju anginoznih napada, hipertrigliceridemije i slično.

- Osim toga, pojedini lijekovi biće prebačeni sa liste B na listu A, gdje je mnogo manja participacija za osiguranike koji nisu oslobođeni ove obaveze. Na listu A uvrštavaju se dva nova lijeka u liječenju anginoznih napada, kao i za liječenje umjereno jakog do jakog hroničnog bola kod bolesnika sa malignim oboljenjima - pojašnjavaju iz Fonda.

Tako će, dodaje se, na recept biti dostupan sprej za liječenje anginoznih napada, jer se do sada na listi "A jedan" /lista neregistrovanih lijekova/ nalazio ovaj lijek u obliku tableta.

Međutim, ističe se, kako je riječ o neregistrovanom lijeku, često je dolazilo do njegove nestašice u apotekama.

- Zato je na listu A sada uvršten lijek u obliku spreja koji je registrovan na našem tržištu kako bi osiguranicima obezbijedili dostupnost ovog lijeka. To je još jedan pokazatelj da Fond analizira potrebe zdravstvene struke i osiguranika, a sve s ciljem povećanja obuhvata lijekova koje osiguranici ne moraju sami da kupuju nego su dostupni o trošku obaveznog zdravstvenog osiguranja - navodi se u saopštenju.

Takođe, ističe se, trenutno se na listama lijekova koji se izdaju na recept ne nalazi nijedan lijek sa dugodjelujućim dejstvom u liječenju hroničnog bola, pa će zbog toga od sutra na recept osiguranicima koji boluju od malignih bolesti biti dostupan lijek "oksikodon/nalokson" tablete u više doza, na preporuku onkologa.

- Ovaj lijek se uvrštava na listu A, a s obzirom na to da su osiguranici koji boluju od malignih bolesti oslobođeni plaćanja participacije za osnovnu bolest i sve njene komplikacije, i ovaj novi lijek će im FZO u potpunosti finansirati - naglašava se u saopštenju.

Iz FZO navode da Fond ažuriranom listom lijekova koji se izdaju na recept nastavlja sa praksom poboljšanja dostupnosti lijekova, jer će se i jedan lijek za oboljele od hemofilije koji se do sada primao samo u Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske moći na recept podizati i u apotekama.

- To znači da osiguranici iz drugih dijelova Srpske više neće morati dolaziti u UKC samo da bi primili ovu terapiju, nego će im lijek biti dostupan u apoteci u mjestu prebivališta. Riječ je o lijeku "turoktokog alfa" prašak i rastvarač za rastvor za injekciju u dozi od 500 internacionalnih jedinca i 1.000 internacionalnih jedinica koji je potreban oboljelima od hemofilije - preciziraju iz Fonda.

Kada je riječ o listi B, gdje je participacija 50 odsto za sve osiguranike, uvrštena su tri nova lijeka koja se koriste u liječenju hipertrigliceridemije, alergijskog rinitisa, te u liječenju hipertenzije.

Riječ je, ističe se, o savremenijim terapijama koje bi znatno trebale da unaprijede kvalitet života oboljelih.

- I sa ovom novom listom, Fond nastavlja praksu prebacivanja lijekova sa liste B na listu A, gdje je manje lično učešće osiguranika u troškovima lijekova, kada god se za to steknu uslovi. Tako će se od ponedjeljka, 1. avgusta, na prijedlog Udruženja oftalmologa Republike Srpske, kapi za oči "brinzolamid", koje se koriste u liječenju glaukoma sa liste `B` prebaciti na listu `A`", navode iz Fonda.

U saopštenju se naglašava da to znači da osiguranici koji su oslobođeni plaćanja participacije neće plaćati ništa za ovaj lijek, a oni koji nisu oslobođeni ove obaveze plaćaće participaciju u iznosu od 10 odsto cijene lijeka, umjesto dosadašnjih 50 odsto.

- Prilikom ažuriranja liste lijekova stručna komisija FZO za lijekove, u čijem sastavu su i predstavnici zdravstvenih ustanova, posebno je vodila računa da se na listu uvrštavaju novije terapije, za koje se očekuje da će zbog dokazane efikasnosti u liječenju racionalizovati ukupne troškove Fonda za lijekove koji se izdaju na recept - napominju iz FZO.

Očekuje se da će pacijenti sa ovim terapijama ubuduće manje koristiti ostale lijekove, što će ujedno poboljšati i kvalitet života osiguranika.

U saopštenju se navodi da je ovo drugi put u toku ove godine da Fond ažurira listu lijekova, budući da je početkom godine na listu lijekova koji se izdaju na recept uvršteno 10 novih.