latinica  ћирилица
31/07/2022 |  11:04 | Autor: SRNA

Stručnjaci preporučuju nacionalnu zabranu zalivanja

Savjetnici iz Nacionalnog komiteta za infrastrukturu zatražili su da na nacionalnom nivou u Velikoj Britaniji bude uvedena zabrana zalivanja i obavezno mjerenje vodostaja rijeka pošto se ta zemlja suočava sa velikom sušom, piše dnevnik "Obzerver".
Vodostaj rijeka (ilustracija/EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER) -
Vodostaj rijeka (ilustracija/EPA-EFE/SEBASTIEN NOGIER)

U saopštenju Komitet navodi da je potrebno regulisati vodene resurse širom Britanije ili će se u suprotnom zemlja u budućnosti suočiti sa dugim redovima za kupovinu svježe vode sa kamionskih prikolica.

Predsjednik NIC Ser DŽon Ermit rekao je da britanske vlasti moraju da investiraju oko 20 milijardi fundi za opremu za snabdijevanje vodom.

- Vodu ćemo morati plaćati na jedan ili drugi način. To bi mogle biti investicije u nove rezervoare ili kretanje vode preko zemlje, kao i zaustavljanje isticanja vode iz sistema - naglasio je Ermit.

Upozorenje NIC uslijedilo je nakon što u Hempširu i ostrvu Vajt u Engleskoj 5. avgusta na snagu stupa uvedena privremena zabrana zalivanja. To znači da se gumena crijeva neće moći koristiti za zalivanje bašte ili pranje auta i neće se moći puniti bazeni.

Zabrana je objavljena nakon nedavnog vrelog talasa i do sada najdužeg perioda bez kiše.

Ovo je prva zabrana u regionu od 2012. godine. Krajem sedmice zabrana zalivanja uvedena je na ostrvu Men.

Ove godine su 18. jula temperature dostigle 38,1 stepen Celzijusa u oblasti Santon Daunem u regionu Sofolk i 19. jula izmjereno je 40,3 stepena Celzijusovih u Koningzbiju u Linkolnširu.