latinica  ћирилица
31/07/2022 |  18:01 ⇒ 20:00 | Autor: RTRS

Voz "Ćiro" od 15. avgusta saobraća od Mokre Gore do Višegrada (VIDEO)

Nakon dugog niza godina uskoro se može očekivati uspostavljanje željezničkog saobraćaja od Mokre Gore do Višegrada.
Ćorić i Momirović na Mokroj Gori -
Ćorić i Momirović na Mokroj Gori

Ministri saobraćaja Republike Srpske i Srbije Nedeljko Ćorić i Tomislav Momirović nakon današnjeg sastanka na Mokroj Gori izrazili su očekivanje da bi prvi voz za Višegrad mogao krenuti za 15 dana.

Prepoznatljivi zvižduk "Ćire" uskotračnom prugom oko 15.avgusta ponovo bi se mogao začuti i u Višegradu. Vozovi koji trenutno Šarganskom osmicom od 15 i po kilometara na godišnjem nivou prevezu oko 80 hiljada putnika svoj put produžiće za oko 18 kilometara.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije Tomislav Momirović rekao je da je ova pruga jedna od najtraktivnijih, te da je cilj da se predivna ljepota prirode i željeznica dodatno afirmišu sa prijateljima iz Republike Srpske.

- Moramo da povežemo Višegrad i Mokru Goru i saobraćajno i turistički. Dosta smo uradili u prethodnom periodu, investitirali smo oko 10 miliona evra da bi se stvorili uslovi da povežemo Mokru Goru sa Višegradom - istakao je Momirović.

Povezivanjem Mokre Gore i Višegrada željezničkim saobraćajem ovaj, jedan od najljepših predjela Evrope, postaće jedinstven i saobraćajni i turistički prostor, a benefiti su višestruki.

- U Višegradu je iz godine u godinu sve veći broj turista. Očekujem veliku zainteresovanost za vožnju vozom i mislim da je ovo jedna od najboljih atrakcija na ovim prostorima - rekao je načelnik opštine Višegrad Mladen Đurević.

Gradonačelnica Užica Јelena Raković Radivojević rekla je da će grad Užice dati maksimalnu podršku za sve što je potrebno da ovaj projekat zaživi.

Foto: RTRS

Da bi "Ćipo" i krenuo put Višegrad ostalo je još da zajednička, na sastanku dogovorena komisija pravno reguliše već dogovorene odnose. Ovaj projekat rezultat je intenzivne dobre saradnje s obje strane Drine s ciljem da se unaprijede odnosi, ali i potencijali. Na Mokroj Gori razgovaralo se i o drugim zajedničkim projektima.

Ministar saobraćaja i veza Republike Srpske Nedeljko Ćorić rekao je da je sastanak plod dobre saradnje da se unaprijede potencijali s jedne i s druge strane rijeke Drine.

Osim o uspostavljanju željezničke veze sa Mokrom Gorom, u Višegradu je Ćorić sa načelnikom ove lokalne zajednice razgovarao i o drugim saobraćajnim projektima na ovom području.

U pripremi je projektno-tehnička dokumentacija kako bi se sljedeće godine počelo sa rehabilitacijom puta od Ustiprače do Višegrada, a istaknuta je i neophodnost sanacije puteva u tunelima.