latinica  ћирилица
31/07/2022 |  19:05 ⇒ 21:17 | Autor: RTS

Petković nakon sastanka sa Srbima sa KiM: Odluka Prištine neprihvatljiva

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je nakon sastanka sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova i Metohije u Raški da je ono što radi Aljbin Kurti direktno protiv Srba i da za cilj ima proterivanje srpskog naroda i institucija sa Kosova i Metohije.
Petar Petković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC) - Foto: TANЈUG
Petar Petković (Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC)Foto: TANЈUG

Sastanku u Domu Kulture "Gradac", prisustvovali su predstavnici Srpske liste, privremenih opštinskih organa, načelnici okruga, direktori javnih ustanova kao i preduzeća sa Kosova i Metohije.

Petković je nakon sastanka istakao da je za Beograd neprihvatljivo izdavanje ulazno-izlaznih dokumenta, odnosno ukidanje srpskih ličnih karata za prostor Kosova i Metohije, kao i preregistracija tablica.

Naglasio je da Srbi na Kosovu i Metohiji imaju punu podršku Republike Srbije.

Petković je rekao i da Aljbin Kurti želi odluku Prištine da iskoristi kako bi dodatno destabilizovao situaciju, kao i da je nova kriza institucionalno nasilje nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

- Ono što radi Aljbin Kurti je direktno protiv srpskog naroda na KiM i ima za cilj protjerivanje srpskog naroda i srpskih institucija sa Kosova i Metohije - rekao je Petković. 

Istakao je da je predstavnicima Srba sa KiM prenio poruku predsjednika Aleksandra Vučića koji je aplovao da se sačuva mir i da ne nasijedaju na provokacije Prištine.

Petković je prenio i da je od svih predstavnika Srba na sastanku nedvosmisleno čuo njihov zahtjev za formiranje Zajednice srpskih opština.

Smatra da kriza svega što se dešava, kao i institucionalnog nasilja nad Srbima na KiM ne bi bilo da postoji ZSO, koja, kako kaže, treba da bude okvir za ostvarivanje kolektivnih prava Srba na KiM.

Petković je naveo da će Beograd nastaviti da izdaje sva dokumenta za građane na prostoru pokrajine kao i do sada.

Sastanak je održan povodom najave Prištine da će od 1. avgusta početi primjena odluke da se građanima koji imaju dokumenta Republike Srbije prilikom ulaska na Kosovo i Metohiju izdaju potvrde kao zamjena za dokumenta.

Takođe, kako je najvljeno iz Prištine, od sutra počinje i primjena odluke o zamjeni registarskih tablica koje izdaje Srbija sa oznakama gradova na Kosovu u tablice sa oznakama "RKS".