latinica  ћирилица
01/08/2022 |  08:25 ⇒ 08:42 | Autor: SRNA

UNMIK pozvao na mir i sprečavanje dalje eskalacije

Misija UNMIK-a na Kosovu i Metohiji poziva na mir i sprečavanje daljeg eskaliranja situacije, navodi se u saopštenju Misije.
UNMIK - Foto: ilustracija
UNMIKFoto: ilustracija

U saopštenju se ističe da specijalni predstavnik generalnog sekretara UN i šef UNMIK-a Karolin Zijadeh zabrinuto prati razvoj događaja na sjeveru Kosova i Metohije, te da poziva na mir, vraćanje slobode kretanja i izbjegavanje dalje eskalacije, prenio je TASS.

- Pozivam sve da se rješavaju probleme u dobroj namjeri kroz dijalog uz pomoć EU, kako bi se ojačali stabilnosti i bezbjednost za sve - dodala je Zijadehova.

Srbi na sjeveru Kosova su prethodno zbog namjere Prištine da primijeni raniju odluku da oduzima srpska dokumenta i tablice sinoć postavili barikade na sjeveru Kosova i Metohije.

Priština je na mjesec dana odgodila odluku o preregistraciji vozila i ličnim kartama na sjeveru pokrajine, i to na zahtjev SAD.

Iz prištinske Vlade je saopšteno da će ove mjere biti odgođene do 1. septembra, ukoliko danas budu uklonjene barikade postavljene na administrativnim prelazima.