latinica  ћирилица
01/08/2022 |  09:31 ⇒ 09:33 | Autor: TANЈUG

Pelosi u Singapuru, nema potvrda da će ići na Tajvan

Predsjednica američkog Predstavničkog doma Nensi Pelosi stigla je danas u Singapur, čime je započela azijsku turneju, ali se i dalje ne zna da li će posjetiti Tajvan.
Nensi Pelosi (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS) -
Nensi Pelosi (Foto: EPA-EFE/MICHAEL REYNOLDS)

Pelosi će razgovarati sa predsjednikom Singapura Halimahom Јakobom i premijerom Lijem Sejlungom, a sastaće se i sa brojnim članovima vlade, izjavio je portparol singapurskog Ministarstva spoljnih poslova, prenio je AP.

Očekuje se da će prisustvovati koktelu u Američkoj poslovnoj komori u Singapuru, gdje novinari neće imati pristup.

Tokom vikenda, Pelosi je najavila da će pojsetiti još i Maleziju, Јužnu Koreju i Јapan, kako bi razgovarala o trgovini, pandemiji kovida, klimatskim promjenama, bezbjednosti i "demokratskim upravljanjem".

Ona nije potvrdila novinske izvještaje da bi mogla da posjeti Tajvan.

Kineski predsjednik Si Đinping upozorio je američkog kolegu DŽozefa Bajdena tokom telefonskog razgovora prošle nedjelje da se ne miješa u poslove Pekinga sa ovim ostrvom.

Peking vidi zvaničan američki kontakt sa Tajvanom kao ohrabrivanje da Tajpej dođe do nezavisnosti, ali američki lideri negiraju to.

Ukoliko posjeti Tajvan, Pelosi bi bila najviši zvaničnik SAD u posjeti Tajvanu još od 1997. godine, kada je tadašnji predsjednik Predstavničkog doma Njut Dzingrič boravio na ostrvu.

Bajdenova administracija je pokušala da uvjeri Peking da nema razloga za svađu i da ukoliko bi i došlo do takve posjete to ne bi bio znak promjene američke politike.